The Punisher: ongebreideld geweld

Punisher logoSinds afgelopen vrijdag kan de serie The Punisher in zijn geheel bij Netflix worden bekeken. 13 afleveringen, vol met ongebreideld geweld. Het is een van de series naar Marvel-comics, die Netflix heeft gemaakt. Eerdere series in deze reeks waren Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en The Defenders.

Maar The Punisher is anders dan zijn voorgangers. Gewelddadiger, wreder, meedogenlozer, rechtelozer en helemaal zonder humor. Het is een donkere serie geworden zonder een echte ‘serie noir’ te zijn.

Hoofdpersoon Frank Castle, een uitstekende rol van Jon Bernthal, is een supergetrainde marinier, die jaren in Afghanistan heeft gevochten. Maar bij zijn laatste opdracht ging het om een illegale operatie, waarbij onschuldige mensen werden gemarteld en gedood. Uiteraard moet dit onder de rader blijven, zeker als er ook nog een heroïnehandeltje mee gepaard gaat. Frank komt hier later achter, maar dan is het al te laat. Zijn vrouw en twee kinderen worden na zijn thuiskomst vermoord en eigenlijk begint daar al de zwakte van het verhaal. Want waarom vrouw en kinderen vermoorden, als je ook Frank het zwijgen kunt opleggen. Maar ja, dan heb je natuurlijk geen verhaal meer.

Anyway, wraak is nog het enige dat Frank rest. En dus gaat hij op pad om iedereen die betrokken was bij die moorden uit te roeien. Geloof me, dat gaat niet zachtzinnig. Ik ben heel wat gewend, maar het geweld in The Punisher voegt een nieuwe dimensie toe aan dit begrip. Uiteraard schieten de tegenstanders slechter dan Frank en dat leidt tot een enorme stapel lijken. Wat dat betreft zit de serie vol met clichés. Zo weet je vanaf het eerste ogenblik dat een ogenschijnlijke vriend geen echte vriend is. Hoe je dat weet? Kijk maar naar zijn rotkop en je weet genoeg. Overigens, de verwondingen die Frank oploopt, diverse schot- en steekwonden, zijn vaak binnen dagen, zo niet uren, magisch genezen (waarschijnlijk gebruikt hij geheime Afghaanse kruiden).

En zo gaat Frank schietend en vechtend door 13 afleveringen heen. Eerlijk gezegd is het niet altijd even boeiend en jammer genoeg ontbreekt de relativering en de humor, die dit soort series zo goed kunnen gebruiken. Daardoor is The Punisher zeker niet de beste Marvel-serie van Netflix. Persoonlijk vond ik Daredevil en Jessica Jones leuker.

Uiteraard is de serie goed gemaakt, prima actiescènes, goed geluid. Maar het verhaaltje is net te dun, de karakters net te weinig ontwikkeld. En omdat de grote tegenstrever aan het eind niet dood is, hetgeen geheel in tegenspraak is met Frank’s uitspraak dat ze allemaal dood moeten, verwacht ik nog wel een vervolg.

En even een ethische vraag. Wat betekent het voor een kijker, als de hoofdpersoon ongestraft al uitgeschakelde personen doodschiet. Gelet op het vele wapengeweld in de VS vraag ik me af wat een serie als The Punisher hieraan bijdraagt. Maar wellicht moet je daar niet al te lang over nadenken.

Een gedachte over “The Punisher: ongebreideld geweld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *