Vroeg in de ochtend, een besneeuwd Liberty Park in Jersey City. Uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Het sneeuwt een beetje. Een donkerblauwe SUV raast over de witbesneeuwde weg. In de auto een blanke man, bellend met zijn mobiel. Zijn vrouw is op weg naar het ziekenhuis om te bevallen.
Dan, ineens een klap, een gebarsten voorruit. Slippend komt de man, Peter Jablonski, tot stilstand. Onder zijn auto ligt een mountainbike en zijn voorkant is gedeukt en kapot. Hij ziet een bloedspoor en achter een helling ligt het slachtoffer, een zwarte jongen.
Jablonski raakt in paniek en belt zijn collega’s. Hij blijkt een rechercheur van de narcotica-afdeling. Zijn drie collega’s zijn er snel, bekijken het toneel en zijn meerdere, DI Mike Di Angelo, zegt hem weg te rijden. Zij zullen de zaak wel oplossen. Ze zijn bang voor de gevolgen, blanke agent rijdt zwarte jongen aan. Gedoe….
Dat is het begin van de serie “Seven Seconds”, te zien bij Netflix. In 10 afleveringen wordt het verhaal verteld, tot aan het einde waarbij de dader door de rechter wordt veroordeeld.
“Seven Seconds” is een aardige serie, met redelijk wat spanning. Want kan de zwarte hulpofficier van justitie KJ Harper, die zelf een groot alcoholprobleem heeft, aantonen dat er sprake is van een misdaad. Ze wordt hierbij geholpen door de blanke rechercheur ‘Fish’ Rinaldi. Het is een moeizaam onderzoek, waarbij de twee aan alle kanten worden tegengewerkt. Zoals je misschien al is opgevallen gebruik ik de worden ‘blank’ en ‘zwart’. En dat is niet voor niets want dit is een van de hoofdthema’s van deze serie, die dan ook goed past bij de beweging “Black Lives Matter”. We zien ook hoe nauw de banden zijn tussen politie en misdaad. Geld telt, voor iedereen, zeker in de VS.
Daarnaast zien we wat de gevolgen van een dergelijk ongeluk zijn voor het gezin dat dit overkomt. Waarbij de moeder wraak wil en de vader zijn heil zoekt in zijn godsdienst.
We zien ook hoe de gezinnen van de agenten reageren en wat het daar teweeg brengt. Helaas wordt dit dramatisch nog wel eens overdone, waardoor het tempo ineens wegzakt. Ook zijn er te veel subplots, die nergens toe leiden. Een junkie getuige, die het ongeluk heeft gezien, wordt vermoord door het narcoticateam. Conclusie: zelfmoord van een junkie, verder onderzoek niet nodig. Dus was de junkie ook niet nodig voor het verhaal. Idem dito de moord op een bendeleider.
Een ander zwak punt vind ik het slecht uitgevoerde onderzoek. Men doet zijn best, maar men laat te veel lopen. Daardoor wordt het wat minder geloofwaardig, tenzij de politie in de VS voornamelijk bestaat uit halve criminelen en nietsnutten.
Al met al een aardige serie, waar ik vanwege de spanning toch wel een 7 aan geef.
Geef een reactie