Mr. Mercedes: spanning van Stephen King

Mercedes afficheEen late avond, het regent een beetje. Buiten verzamelt zich een groep mensen, wanhopige werklozen. Zij willen er in de ochtend vroeg bij zijn als er nieuwe baantjes zijn bij een banenmarkt. Paraplu’s worden opgestoken, stoeltjes uitgeklapt. Warme mokken koffie worden rondgedeeld. Een moeder zit met haar baby te klappertanden. Ze krijgt een warme slaapzak van een jongeman.

In de verte staat een Mercedes, lichten uit. De mensen vragen zich af wat zo’n dure wagen daar doet. Dan gaan de lichten aan, de motor loeit en de wagen spuit vooruit. Richting wachtende mensen. Gegil, gekraak, gebonk, dat valt te horen als de Mercedes dwars door de groep heen rijdt. Resultaat: 8 doden en vele tientallen gewonden.

Dat is het begin van de 10-delige serie “Mr. Mercedes”, naar een boek van Stephen King. Al in de eerste minuten wordt de toon gezet. Dergelijke aanslagen zijn tegenwoordig geen uitzondering meer.

Twee jaar later, de misdaad is nog steeds niet opgelost. Detective Bill Hodges (een uitstekende rol van Brendan Gleason), verantwoordelijk voor het onderzoek gaat met pensioen. Maar het zit hem niet lekker dat hij dede dader niet heeft kunnen oppakken. Maar als Bill anoniem berichten ontvangt, waarin details staan die alleen de dader moet kennen, wordt hij weer actief. Een kat-en-muis spel ontwikkelt zich en met hulp van een paar vrienden gaat Bill de vijand te lijf.

“Mr. Mercedes” is een spannende serie met uitstekende rollen van Harry Treadaway (als de gestoorde dader Brady), Kelly Lynch (als zijn maffe moeder) en Breeda Wool (als zijn eigenzinnige collega Lou. Qua acteurs is de serie een genot om naar te kijken.

Het verhaal zit logisch in elkaar en wordt goed verteld. De productie is gewoon goed en ook de regie doet zijn werk zoals het hoort. Geen spektakelstuk, maar wel een spannende serie. In de loop van de serie wordt duidelijk wie de dader is, maar de spanning zit hem in Bill’s speurtocht. Uiteraard zitten er een paar romantische verhaallijnen in, maar die doen niet geforceerd aan.

Het einde is nagelbijtend omdat Brady op pad is voor een volgende aanslag, ditmaal nog groter en dodelijker dan de eerste.

Inmiddels is duidelijk dat er een vervolg komt. Je kunt de serie zien bij Videoland (streaming).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *