Een paar dagen Brielle

Vorige week moest ik naar Brielle om voor Studio Alphen verslag te doen van de voetbalwedstrijd Brielle – ARC. Omdat ik nog nooit in Brielle was geweest, besloten eega en ik om een dagje eerder te vertrekken om het oude vestingstadje te kunnen bekijken.

In veel opzichten doet Brielle aan Leiden denken. Zo werd Brielle op 1 april 1572 door de Geuzen bevrijd van de Spanjaarden, waarna Leiden twee jaar later volgde.

Brielle was een vestingstadje, omgeven door een singel, die vesten worden genoemd (afgeleid van de vesting). Je kunt het hele stadje rondlopen op de groene en historische vestingwal. In dat opzicht in het Singelpark van Leiden dus niet uniek, zoals vaak wordt gedacht. De vestingwallen zijn goed bewaard gebleven en hebben nog enkele oude poorten, zoals de Kaaipoort en de Langepoort. Ook staat er een grote standerdmolen op een bolwerk, ’t Vliegend Hert.

Een echte aandachttrekker is de Sint Catharijnekerk, ook wel Brielse Dom genoemd. Deze kerk stamt uit 1280 en de toren kan worden beklommen. Bij helder weer heb je dan een prachtig uitzicht over Voorne. De kerk ligt vol met oude grafstenen. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Het stadje Brielle kent vele oude gebouwen met elk een eigen historie en verhaal. Mooi is bijvoorbeeld het Asylplein, waar het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden staat. Een prachtig plein met een fraaie rozentuin. Je proeft hier de geschiedenis en als je goed luistert hoor je nog het gezucht van de oude en gebrekkige zeelieden. Sluit je ogen en ze schuifelen aan je voorbij.

Kortom, Brielle is absoluut een bezoekje waard. En helaas, ARC verloor de wedstrijd tegen Brielle met 4-3 en was daarmee uitgeschakeld in de nacompetitie.

 

Een gedachte over “Een paar dagen Brielle

  1. Met een wandeling passeerde ik ooit Brielle. Maar jouw enthousiaste verhaal zegt mij dat ik terug moet om Brielle zelf te bezoeken.
    Zonnige groet,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.