Een paar dagen Brielle

Written by:

Vorige week moest ik naar Brielle om voor Studio Alphen verslag te doen van de voetbalwedstrijd Brielle – ARC. Omdat ik nog nooit in Brielle was geweest, besloten eega en ik om een dagje eerder te vertrekken om het oude vestingstadje te kunnen bekijken.

In veel opzichten doet Brielle aan Leiden denken. Zo werd Brielle op 1 april 1572 door de Geuzen bevrijd van de Spanjaarden, waarna Leiden twee jaar later volgde.

Brielle was een vestingstadje, omgeven door een singel, die vesten worden genoemd (afgeleid van de vesting). Je kunt het hele stadje rondlopen op de groene en historische vestingwal. In dat opzicht in het Singelpark van Leiden dus niet uniek, zoals vaak wordt gedacht. De vestingwallen zijn goed bewaard gebleven en hebben nog enkele oude poorten, zoals de Kaaipoort en de Langepoort. Ook staat er een grote standerdmolen op een bolwerk, ‘t Vliegend Hert.

Een echte aandachttrekker is de Sint Catharijnekerk, ook wel Brielse Dom genoemd. Deze kerk stamt uit 1280 en de toren kan worden beklommen. Bij helder weer heb je dan een prachtig uitzicht over Voorne. De kerk ligt vol met oude grafstenen. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Het stadje Brielle kent vele oude gebouwen met elk een eigen historie en verhaal. Mooi is bijvoorbeeld het Asylplein, waar het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden staat. Een prachtig plein met een fraaie rozentuin. Je proeft hier de geschiedenis en als je goed luistert hoor je nog het gezucht van de oude en gebrekkige zeelieden. Sluit je ogen en ze schuifelen aan je voorbij.

Kortom, Brielle is absoluut een bezoekje waard. En helaas, ARC verloor de wedstrijd tegen Brielle met 4-3 en was daarmee uitgeschakeld in de nacompetitie.

 

Eén reactie op “Een paar dagen Brielle”

  1. Rob Alberts avatar
    Rob Alberts

    Met een wandeling passeerde ik ooit Brielle. Maar jouw enthousiaste verhaal zegt mij dat ik terug moet om Brielle zelf te bezoeken.
    Zonnige groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: