Den Skyldige, spanning in de alarmcentrale

Den Skyldige (De schuldige) is een bijzondere film, in die zin dat hij zich afspeelt in een ruimte met één acteur. Een bijna claustrofobische ervaring, waarbij vooral wordt ingezoomd op het gezicht van die ene acteur, Jakob Cedergren. Die claustrofobische ruimte is de alarmcentrale van de politie. Zo’n centrale die je aan de telefoon krijgt als je 112 belt. Een enkele keer zien we een andere medewerker, maar daar blijft het bij.

We zien en horen agent van dienst Asger Holm, die telefoontjes krijgt van dronkaards die hulp nodig hebben en van een man, die in zijn auto beroofd is. Toevallig staat hij in de hoerenwijk, zodat het niet helemaal toeval is.

Dan komt er een telefoontje van ene Iben, een jonge vrouw die zegt ontvoerd te zijn. Ze zit in een bestelbusje dat ergens rond rijdt en ze is heel angstig. Asger ziet op zijn beeldscherm waar ze zich ongeveer bevindt, maar een exacte locatie heeft hij niet. Haar ontvoerder is haar ex, die een gewelddadig verleden heeft. Ondertussen leren we ook dat Asger tijdelijk uit actieve politiedienst is overgeplaatst naar de alarmcentrale. De reden weten we nog niet.

Het verhaal volgen we verder via de dialoog tussen Asger en de onzichtbare personen aan de telefoon. Naast Iben horen we o.a. collega-agenten en de ex van Iben. De jacht op het bestelbusje wordt ingezet…..

Het vreemde is dat we dus voornamelijk Asger zien en zijn gezicht. Daarop zien we zijn emoties. We horen hoe hij beslissingen neemt en mensen aanstuurt. Zo wordt de spanning opgebouwd in ons hoofd. We luisteren, trekken onze conclusies en weten eigenlijk niet goed wat er gebeurt, net als Asger.

De kracht van de film zit hem in het suggestieve. Cedergren speelt een prachtrol. Niet zozeer zijn gezicht, als wel zijn ogen verraden zijn gemoedstoestand. Schitterend in beeld gebracht door cameraman Jasper Spanning.

De ontknoping is verrassend, zo niet verbijsterend. En maakt ons duidelijk dat het ogenschijnlijk voor de hand liggende niet per sé juist hoeft te zijn. Hetgeen je weer aan het denken zet over hoe je zelf omgaat met de interpretatie van feiten.

Den Skyldige is een uitstekende film, een aanrader. Te zien in het Kijkhuis Leiden.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *