Dag Europees voetbal: Feyenoord, Vitesse en AZ zwaaien hun tegenstanders uit

De rampspoed voor het Nederlandse voetbal ontrolt zich weer verder. Zowel Feyenoord als Vitesse en AZ zijn inmiddels afgehaakt voor de Europa League, nog voor deze echt is begonnen. Opnieuw zijn middelmatige clubs (OK, Basel is iets sterker) onze clubs te veel. Deze week zag ik Ajax, Feyenoord en als toetje de finale van de Supercup tussen de twee Madrileense grootmachten Real en Atlético.

Ajax speelde een uitstekende partij tegen Standard en won dik verdiend. Ziyech was de absolute uitblinker, die strooide met verrukkelijke passjes, zowel breed als diep. Ik vermoed dat er geen buitenlandse club met een grote zak geld komt, omdat Engeland en Italië qua transfers gesloten zijn, maar mocht hij alsnog vertrekken dan is dat een groot verlies voor Ajax. De Ligt fungeerde opnieuw als de grote reus die alle tegenstanders ontzag inboezemde. Blind vind ik nog niet echt een hele grote toevoeging, maar waarschijnlijk komt dat doordat hij nog maar zo kort bij de ploeg zit. De dagen na de wedstrijd klonk overal het hosanna, maar daar is het volgens mij nog iets te vroeg voor. Want de tegenstand van Standard Luik was nou niet echt denderend. Tactisch stond de ploeg slecht, zodat het voor de Amsterdammers een koud kunstje was om door de linies heen te voetballen.

Dat gaat anders worden tegen Dinamo Kiev, de volgende tegenstander van Ajax. Deze ploeg schakelde Slavia Praag uit met 1-1 en 2-0. Vorig jaar behoorde Dinamo tot de laatste 16 in de Europa League, waar ze door Lazio Roma werden uitgeschakeld (2-2 uit en 0-2 verlies thuis). In het seizoen 16/17 speelden ze groepsfase Champions League (met Napoli, Besiktas en Benfica als tegenstanders). Ze wonnen eenmaal, speelden twee keer gelijk en verloren drie keer. In het seizoen 15/16 bereikten ze de achtste finales van Champions League (ze overleefden de groepsfase met Porto, Maccabi Tel Aviv en Chelsea) en werden daarin uitgeschakeld door Manchester City. Voorwaar een tegenstander om U tegen te zeggen. Dinamo speelt meestal in een 4-2-3-1 formatie. De bekendste spelers zijn Viktor Tsygankov (rechtsbuiten) en Denys Garmash (aanvallend middenvelder). Het zal nog een hele klus worden voor Ajax om deze Oekraïense horde te nemen.

Feyenoord slaagde er niet in om AS Trencin te verslaan. Ondanks miljoenen kansen lukte het de Rotterdammers niet in om meer dan een doelpunt te maken. Het was waarlijk een hele kunst om al die kansen te missen. Op het vlak van de gemiste kansen won Feyenoord glansrijk, maar helaas, alleen doelpunten tellen. Iedereen dacht dat het wonder van de Kuip ging gebeuren, toen Botteghin al in de 8e minuut de score opende. Maar een minuut later moest Vermeer de bal al uit zijn doel vissen, toen de verdedigende poorten ruim werden open gezet voor spits Mance. Je zou denken dat je wel wat gewaarschuwd zou zijn voor deze spits nadat hij eerder al drie keer in de thuiswedstrijd van Trencin had gescoord. Een mooie dieptepass van middenvelder Catakovic en daar ging Mance, door het gat tussen Botteghin en van der Heijden. En dan weet je dat het niet goed gaat komen, want als de meest elementaire vormen van verdedigen niet worden nageleefd, vergeet het dan maar. Volgens de media had Feyenoord in ieder geval door hun enorme inzet de supporters weer voor zich gewonnen. Maar die grootse, vooral fysieke, inzet kon niet verbloemen dat Feyenoord opnieuw niet echt sterk acteert. Larsson voegt helemaal niets toe, loopt vooral anderen in de weg en speelt uiterst voorspelbaar. Hij zoekt nooit de diepte en wil de bal altijd in de voet. Clasie is nog lang niet op zijn oude niveau. Nieuwkoop en Malacia zijn leuke verdedigers maar komen te kort voor de top. Op de bank zit onvoldoende kwaliteit voor een topniveau. Je kunt van Vente niet verwachten dat hij Jörgensen of Van Persie kan vervangen. Amrabat lijkt een miskoop. Feyenoord heeft te veel harde werkers, te weinig voetbalvernuft en onvoldoende kapitaal. Daar komt bij dat het spel van Feyenoord heel erg voorspelbaar is en omdat de omschakeling bijna altijd traag verloopt waardoor het heel goed te verdedigen is. Kortom, Feyenoord voetbalt vooral heel ouderwets. Dat valt de staf aan te rekenen. Het wordt nog een lang seizoen voor de Rotterdammers.

Net als Ajax verwacht ik dat PSV het moeilijk gaat krijgen tegen BATE Borisov uit Wit-Rusland. Ook dit is een ploeg die de afgelopen jaren goed heeft gespeeld in Europa. In 2017 werden ze uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League (tegenstanders Arsenal, 1. FC Köln en Rode Ster). Een jaar eerder werden ze in de 3e kwalificatieronde voor de Champions League uitgeschakeld door Dundalk FC, waarna ze door FC Astana uit de Europa League werden geknikkerd. En in 2015 speelden ze groepsfase Champions League tegen Bayer Leverkusen, Barcelona en AS Roma. Een kansloze missie maar toch behaalden ze 5 punten. Momenteel zijn ze koploper in de competitie met 44 punten uit 17 wedstrijden. De ploeg speelt afwisselend in een 4-2-3-1 systeem of een 4-3-3 met de punt naar achteren.

Gelet op de wedstrijd van gisteravond tussen PSV en Fortuna Sittard denk ik dat de Eindhovenaren uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen om de twee wedstrijden tegen BATE te overleven.

Aan het begin van de avond zag ik Chelsea – Arsenal. Een fabuleuze eerste helft met een iets mindere tweede helft. Chelsea ging er, met enig geluk, vandoor met een 3-2 overwinning. Maar wat een voetbalkwaliteiten. En dan besef je dat het Nederlandse in allerlei opzichten heel hard is ingehaald door heel veel landen. Of beter gezegd, Nederland is stil blijven staan in het ontwikkelen en opleiden van talenten, enkele uitzonderingen daargelaten.

We gaan het dinsdag en woensdag zien of Ajax en PSV er in slagen om een goede uitgangspositie te krijgen in hun tweeluik tegen Dinamo en BATE.

Feyenoord - AS Trencin

2 thoughts on “Dag Europees voetbal: Feyenoord, Vitesse en AZ zwaaien hun tegenstanders uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: