Riley Keough

Under the Silver Lake: mooie huls, maar waar gaat dit over…

Under the Silver Lake“Under the Silver Lake” is een prachtig geproduceerde film van een dikke twee uur. Achtergrond is Hollywood, met zijn mooie natuur en zijn grote villa’s. Maar de grote vraag is waar de film nou precies over gaat.

In de beginscene zien we een koffietent met “Beware the Dog Killer” op het raam gekalkt. Sam (Andrew Garfield), een slimme en knappe jongen, wandelt naar zijn appartement. Zo’n beetje luxe complex rondom een zwembad, je kent dat wel uit andere films. Hij heeft geen werk en ook weinig geld. Vaak zit hij met een verrekijker de vrouwelijke buren te begluren. Dan verschijnt daar ineens een mooie blonde meid met een hondje, Sarah (Riley Keough). Hij maakt kennis met haar en wordt ter plekke een beetje verliefd.

Maar, de volgende dag is ze verdwenen en is haar appartement ineens helemaal leeg. Sam besluit dan ook zoek naar haar te gaan en deze zoektocht is het verhaal van deze film. Sam is gevoelig voor symboliek, voor codes en voor verborgen boodschappen. Op zijn zoektocht komt hij dit allemaal tegen. Hij ontmoet de meest krankzinnige figuren, die allemaal een vreemd verhaal hebben. Het gaat te ver om dat hier allemaal te beschrijven.

Hij gaat naar vreemde underground feesten, waar hij van meisjes in roze catsuits nieuwe aanwijzingen krijgt. En passant meent hij te worden gevolgd door de Dog Killer, ook dat nog.

En zo kijken we ruim twee uur naar een surrealistische zoektocht door de krachten van Hollywood, op zoek naar Sarah. We zien heel veel, maar worden niet veel wijzer van alle aanwijzingen en andere zaken. Daarom is de vraag ook wat de regisseur met deze film voor ogen had. Misschien is het een pastiche, want de film zit vol verwijzingen naar oude Hollywoodfilms en -sterren. Janet Gaynor wordt regelmatig genoemd, zelfs Kurt Cobain komt een paar keer voorbij.

Een echt verhaal zit er niet in. Als kijker wordt je meegesleept in de zoektocht. terwijl je hersenen proberen te ontdekken wat de logische lijn is. Maar die is er dus niet en dat is wellicht dan ook de charme van deze film. De muziek is blij vlagen prachtige Hollywood bombast (alleen het begin al is om te smullen, wat dat betreft).

Als je van een mooi verhaal houdt, dan is deze film niet voor jou. Maar als je wilt worden meegenomen op een vage reis met vage mensen met vage puzzels, dan is dit misschien de film die je anders nooit zou zien.

Under the Silver Lake, duur 139 minuten.

Met Andrew Garfield, Riley Keough (kleindochter van de grote Elvis), Riki Lindhome en Grace van Patten.

🤩🤩🤩

Gezien in het Kijkhuis, Leiden.

Andrew Garfield en Grace van Patten

Een gedachte over “Under the Silver Lake: mooie huls, maar waar gaat dit over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *