De staat van het NL voetbal

Na de plaatsing voor de groepsfase Champions League door zowel Ajax als PSV begint langzaam weer een hosannastemming bezit te nemen van dit vreemde kikkerlandje.

Zeker toen het NL elftal in de tweede helft, na de invalbeurt van Frenkie de Jong, ineens ging draaien en alsnog de winst naar zich toe trok. Frenkie de Jong, 21 jaar oud, als verlosser van het NL voetbal? Zo wordt er al wel gereageerd.

Maar laten we even nuchter blijven en naar de feiten kijken. Ajax heeft een aantal goede wedstrijden achter de rug. Een mooie 3-1 thuisoverwinning tegen Dinamo Kiev bracht de plaatsing voor de CL heel dichtbij. Maar de uitwedstrijd eindigde in 0-0 en daarvan kunnen we zeggen dat er toch wel heel veel kansen om zeep werden geholpen. Zelfs een penalty werd gemist. Dit kun je je misschien veroorloven tegen een tegenstander als Dinamo, maar twee treden hoger ga je met een tegendoelpunt om je oren naar huis. Het lijkt er op dat Tadic over zijn eerste hoogtepunt heen is en nu gewoon een goede voetballer is. Huntelaar mist te veel kansen (hopelijk komt Dolberg weer snel in beeld) en de verdediging met Blind is, op Europees niveau gezien, gewoon gewoontjes. Blind is geen sterverdediger, alleen De Ligt en Mazraoui doen het momenteel uitstekend. De grote uitblinkers zijn Ziyech en De Jong. Maar ze krijgen tot nu toe relatief weinig weerstand, zowel in de voorronden CL als in de competitie, en ik ben erg benieuwd hoe zij zich onder druk gaan gedragen. Wedstrijden als tegen Emmen en Vitesse neem ik, sorry voor de Drenten en Arnhemmers, niet echt serieus. Belangrijk genoeg om te winnen natuurlijk, met het oog op een kampioenschap, maar de tegenstand is te matig om serieus te nemen.

Ik ben benieuwd hoe Ajax zich tegen de eerste grote tegenstander gaat manifesteren. We gaan het zien op 19 september thuis tegen AEK en op 22 september uit tegen PSV. Twee belangrijke wedstrijden in een week (geldt overigens ook voor PSV) zullen iets meer duidelijkheid geven. Overigens geef ik Ajax, als ze alles goed doen, wel een kleine kans om achter Bayern München als tweede in hun CL-groep te eindigen, voor Benfica en AEK Athene.

PSV deed het in de voorronde relatief gezien, met twee overwinningen op BATE Borisov, iets beter dan Ajax. PSV is een heel ander type ploeg dan Ajax. Het is een degelijke ploeg met een paar hele goede individuele spelers, als Lozano en Bergwijn. Die degelijkheid heeft er ook voor gezorgd dat ze in de competitie ongeslagen bovenaan staan. Soms met een paar “Duitse” goals in de laatste minuut, maar dat betekent wel dat de ploeg er tot de laatste minuut voor gaat. Een echte Bommeliaanse mentaliteit, zeg maar. Ook bij PSV is de verdediging niet het sterkste onderdeel. Zowel Dumfries als Angeliño hebben een voortreffelijke drang naar voren, maar vergeten soms om ouderwets degelijk te verdedigen. Het centrale duo is niet het snelste duo ter wereld, dus een beweeglijke en veel van positie wisselende aanval kan daar pijn doen. Er staat een degelijk middenveld, hoewel ik bij Pereiro mijn vraagtekens blijf houden bij de continuïteit. Wat dat betreft ben ik erg benieuwd naar de nieuwe aanwinst Gutiérrez. Men spreekt van de nieuwe Guardado. De aanval is het sterke punt met de eerder genoemde Lozano en Bergwijn.

PSV heeft het niet getroffen met de loting voor de groepsfase CL. FC Barcelona, Internazionale en Tottenham zijn nou niet echt de gedroomde tegenstanders, anders dan om van te verliezen. Hoe gaat PSV met deze druk om. 18 september uit tegen Barcelona en 22 september thuis tegen Ajax. Zal de ploeg bezwijken of zit er een verrassing in het vat. Eerlijk gezegd verwacht ik dat PSV als laatste in de CL-groep gaat eindigen en dat is geen schande. Dan kunnen ze zich na de winter helemaal richten op het behalen van het volgende kampioenschap.

nl-peruEn dan resteert nog het NL elftal. Een elftal in opbouw, dat de nodige tijd moet krijgen. Verwachtingen moeten we niet hebben. De tweede helft tegen Peru was leuk, maar niet meer dan dat. Al in de beginfase van de wedstrijd, waarin je er toch van uit mag gaan dat iedereen 100% gefocust is, ging de verdediging enkele malen opzichtig in de fout. Peru had toen al met enkele doelpunten voorsprong kunnen gaan rusten. Ook hier blijkt de verdediging de achilleshiel, ondanks de “dure” Van Dijk. Blind blijkt telkenmale geen echte verdediger te zijn en dat kost doelpunten. Wellicht toch kiezen voor De Vrij, samen met Van Dijk en De Ligt (of met vier verdedigers, dan met Tete of Janmaat). Het middenveld met Strootman en Wijnaldum heeft keer op keer bewezen niet te werken. Waarom deze twee dan toch steeds opnieuw aan de start verschijnen zal altijd wel een groot mysterie blijven. Nu we een nieuw team gaan opbouwen moet je de durf hebben een nieuw, jong en fris middenveld te formeren. Ik zou kiezen voor Pröpper, Vilhena en natuurlijk De Jong. En een aanval met Babel, Depay en Promes. Het 5-3-2 systeem is niet zo’n groot succes, misschien terug naar 4-3-3 of wellicht eens 4-4-2 proberen. Nu is het tijd om te experimenteren (tegen Frankrijk en Duitsland), maar straks voor de kwalificatie moet het team er staan.

Hoe dan ook, er moet gebouwd worden aan een nieuw team en dus moeten we nu nog geen resultaten verwachten. Vanavond tegen Frankrijk is een eerste proeve van bekwaamheid. Ik ben benieuwd welk team gaat starten met welk systeem en hoe het middenveld zich staande gaat houden tegen Pogba, N’Kanté en Matuidi.

Ik calculeer in ieder geval een verliespartij in. We gaan het zien de komende weken.

One thought on “De staat van het NL voetbal

  1. De jonge Nederlandse inbreng bij zowel Ajax als PSV mis ik.
    Hoge verwachtingen van het Nederlandse elftal heb ik daardoor ook niet.

    Al met al mag en kan eenieder incidenteel genieten van een klein succesje.

    Maar toonaangevend vind ik het Nederlandse voetbal zeker niet.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: