AUTO – Media Technology MSc Exhibition

Toen ik deze aankondiging las, raakte ik geïntrigeerd door de naam. Want ik begreep dat het een tentoonstelling was van Master opleiding Media Technology van de Universiteit Leiden. En ik kon me ook nog voorstellen dat de naam AUTO niet alleen van toepassing was op de ons bekende automobielen, maar een bredere strekking had. En omdat ik toch voor een andere vraag in de Old School moest zijn, kon ik mijn basisvraag in ieder geval even deponeren bij enkele jonge studenten.

Wat is Media Technology

De naam zelf doet vermoeden dat het een technologische studierichting is. Vreemd want de Leidse universiteit kent zulke opleidingen niet echt. Die verwacht je eerder in bv. Eindhoven. Maar uiteindelijk blijkt de opleiding relatief weinig met technologie te maken te hebben. En dus zijn we al op een verkeerd been gezet.

Wat is het dan wel??? De master opleiding duurt twee jaar en is fulltime. Het is dus niet een bijvak bij een andere studie.

De opleiding stimuleert studenten om de wetenschap op een speelse en creatieve manier te benaderen. Ze worden opgeleid om hun persoonlijke interessen en inspiratie te vertalen naar onderzoeksprojecten. Ongebruikelijke vragen, onconventionele onderzoeksmethoden en alternatieve vormen van wetenschappelijke output moeten, naast de geschreven wetenschappelijke artikelen, leiden tot nieuwe manieren van benaderen en denken. Dit kan worden gedaan met installaties, games en boeken (toch wel).

Het gepresenteerde project is het resultaat van een semester werk. De studenten moesten hun onderzoeksvraag presenteren binnen de context van een expositie. Aldus luidt de verklaring van de faculteit. En omdat het een Engelstalige opleiding is, staat ook alles in het Engels beschreven.

Maar wat betekent het nou eigenlijk

Als je het voorgaande hebt gelezen, dan weet je eigenlijk als buitenstaander nog helemaal niets. Een beetje gefrut in de ruimte voor studenten, die leuke dingen willen doen. Beetje creatief, beetje van dit, beetje van dat. Moderne opleiding, dat wel.

Eigenlijk is het een opleiding voor studenten, maar ook voor kunstenaars en onderzoekers. Waar je in alle vrijheid je eigen onderzoeksvragen kunt formuleren om vervolgens daarmee aan de slag te gaan. Met gebruikmaking van wetenschap en technologie. De universiteit werkt hierin samen met de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag.

Goed, nu we dat weten is iets van de mist verdwenen. Maar echt grip hebben op de materie, dat is andere koek.

Dan maar naar binnen en kijken

De ultieme oplossing voor alles. Kijken en vragen. Helaas was het binnen de kleine ruimten van de Old School nogal druk, zodat er weinig terecht kwam van dit oogmerk.

Het thema van het semester was, zoals al eerder vermeld, AUTO. Dit woord kun je als voorvoegsel gebruiken voor veel begrippen, zoals autodestructie, authentiek, autocreatie, autopia (ik had er nog nooit van gehoord), autogeen en autogenese. Om maar eens wat zijpaden te noemen.

De bedoeling is dan om het thema op de breedst mogelijke manier te verkennen (sociaal, wiskundig, biologisch, enz.) om erachter te komen waar mogelijke verbindingen liggen.

Autogenese – Escape Womb

Het eerste project dat ik tegen het lijf liep had als thema Autogenese.”Escape Womb” was de naam van een soort knus huiskamertje. Ouderwetse fauteuil, tafeltje met telefoon, familieportretjes aan de muur, tapijtjes op de vloer. Wat opviel was dat praktisch alle portretjes van vrouwen waren, jong en oud. Er lagen ook een paar dagboeken. In een daarvan stonden opmerkingen over dat van babies altijd wordt gezegd, dat ze op de moeder lijken (soms, maar minder, op de vader). Terwijl dit bij babies normaliter helemaal nog niet te zien is. De vraag is waarom mensen dit soort dingen zeggen.

We denken dat we allemaal onafhankelijke individuen zijn, maar is dit ook zo. Zijn we niet ontzettend verbonden binnen onze familiebanden en veel minder zelfstandig dan we zelf denken.

Hmmm, toen ik daarover in gesprek raakte, bleek dat ik als man daar toch wat anders tegenaan keek. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb ook nog nooit een kind gebaard. Dus kennelijk is er in dat opzicht wel een verschil tussen mannen en vrouwen.

Autogeen – Face It

Autogeen betekent uit zichzelf gebeurend, op eigen kracht. De stelling bij dit project is dat iedereen drie gezichten heeft. Het eerste gezicht laat je aan de wereld zien, het tweede gezicht bewaar je voor je vrienden en familie en het derde gezicht laat je aan niemand zien. Dat laatste gezicht is de werkelijke reflectie van je identiteit. En is deze meest werkelijke reflectie dan ook echt van jezelf of wordt die gevormd door invloeden van buitenaf.

Ik zou kunnen zeggen dat dit derde gezicht het innerlijk van de mens is. Datgene wat we werkelijk zijn en waarvan we slechts een stukje blootgeven aan de buitenwereld.

Hier zouden we nog een hele boom over kunnen opzetten, maar dat doen we dan maar niet.

Onvoldoende tijd

Het was jammer, maar omdat de ‘exhibition’ maar twee weekeinden duurde, was er voor mij onvoldoende tijd om echt kennis te nemen van en vragen te stellen over. Maar toch werden interessante thema’s aangestipt en onderzocht. Wat het oplevert? Geen idee, en ik vermoed dat de studenten zelf ook nog met deze vraag worstelen. Hopelijk komt er een vervolg, maar dan met iets meer tijd.

Auto exhibition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *