Feyenoord, de dood of de gladiolen? (deel 1)

Deze vraag heb ik me de afgelopen maanden vele keren gesteld. Want laten we eerlijk zijn, de selectie en de resultaten waren niet echt om over naar huis te schrijven. Laat staan het vertoonde voetbalspel.
Feyenoord heeft de afgelopen jaren naar mijn mening veel foute keuzes gemaakt. Kennelijk slaagt men er in Rotterdam niet in om een verstandig financieel beleid te voeren, want jaar op jaar is er geen of onvoldoende geld om de selectie op peil te houden, laat staan te verbeteren. Ook de doorstroming van de jeugd lijkt problematisch. Laten we eens naar de selectie kijken.

Centrale verdediging
Botteghin en van der Heijden waren tot voor enkele jaren aardige verdedigers, maar zijn langzamerhand afgezakt naar een bedenkelijk niveau. Weinig snelheid, weinig wendbaarheid en opbouwend al helemaal matig. Van Beek was vroeger, in zijn echte jonge jaren, een belofte. Maar op de een of andere manier is hij niet vooruit gegaan, maar achteruit. Overigens gebeurt dat met meer spelers. Een goed centraal duo is er dus niet. De net aangetrokken Johnston moet zich nog bewijzen, maar het lijkt me stug dat hij ineens de verdediging kan opkrikken tot een aanvaardbaar niveau. Het geeft te denken dat de directie hier niet meer in heeft geïnvesteerd. Wellicht kan v.d. Heijden nog voor enkele tonnen worden verkocht aan een tweede of derde klasse elders, maar dat vergroot het probleem.

Conclusie: Het centrale verdedigingsblok voldoet op geen enkele wijze meer aan het moderne voetbal. Ziet er uit als de achilleshiel van Feyenoord.


Linker verdediging
Haps is daar de eerste keus. Een redelijk verdediger, met aardig wat snelheid maar relatief weinig overzicht. Kan goed opkomen maar zijn voorzetten zijn niet altijd even goed. Niet goed genoeg voor een echte topploeg. Zijn vervangers zijn Malacia en Verdonk. Ondanks hun jeugdig enthousiasme geen hoogvliegers. Ook bij hen ontbreekt vaak het tactisch inzicht om goed te verdedigen (verkeerd gepositioneerd, domme overtredingen maken, e.d.).

Conclusie: Kan er mee door, maar voor een echte topploeg onvoldoende.


Rechter verdediging
Ik neem aan dat Karsdorp hier de eerste keus gaat worden met Nieuwkoop als back-up. Ook Geertruida kan op deze positie spelen. Karsdorp in goede doen is een uitstekende speler op deze plek, maar qua speeltijd heeft hij vorig seizoen maar net 8 wedstrijden gespeeld en het seizoen daarvoor slechts 82 minuten. Ik schat in dat het nog wel even duurt voordat hij weer op zijn oude niveau komt, zo hij dat al gaat halen. Nieuwkoop is een goed en betrouwbaar alternatief. Doet zijn werk naar behoren en krijgt daar onvoldoende waardering voor. Het huren van Karsdorp betekent dat Feyenoord volgend seizoen op deze plek een probleem gaat krijgen. Dat probleem gaat zich ook voordoen als er te veel blessures gaan komen.

Conclusie: Het meest betrouwbare deel van de verdediging, mits Karsdorp weer op zijn oude niveau terugkeert.

Morgen de volgende aflevering van “Feyenoord: de dood of de gladiolen?”. Dan komt het middenveld aan de orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *