Feyenoord, de dood of de gladiolen? (deel 2)

Gisteren besprak ik de stand van zaken betreffende de verdediging van Feyenoord. Vandaag wil ik het hebben over het middenveld.

Als we uitgaan van een 4-3-3 opstelling, dan zijn er dus 3 middenvelders per wedstrijd nodig. Wil je goed kunnen wisselen, dan zul je toch minstens 6 middenvelders moeten hebben, waarvan enkele aanvallend en enkele defensief ingesteld moeten zijn. Handig is het ook om minstens 2 controleurs te hebben, die goed zijn in het brengen van rust maar die ook kunnen strooien met slimme passes. De volgende middenvelders staan op de loonlijst:

 1. Renato Tapia (24 jaar)
 2. Leroy Fer (29 jaar)
 3. Yassin Ayoub (25 jaar)
 4. Orkun Kökcü (18 jaar)
 5. Wouter Burger (18 jaar)
 6. Jordy Wehrmann (20 jaar)
 7. Achraf el Bouchataoui (19 jaar)
 8. Jens Toornstra (30 jaar)
 9. Liam Kelly (23 jaar)

Nuchter beschouwd is dit een mager middenveld voor een club, die pretendeert tot de top te horen. Er lopen slechts drie spelers met voldoende ervaring rond, die een wedstrijd kunnen sturen. Dat zijn Fer, Toornstra en Tapia. Fer heeft in de eerste paar wedstrijden laten zien van grote waarde te kunnen worden als hij weer helemaal fit is. Lichamelijk sterk, rust aan de bal, overzicht en een goede passing. Voor mij is het onduidelijk geweest waarom Tapia altijd als minkukel is behandeld. Het is een uitmuntend voetballer met veel internationale ervaring. Weliswaar soms risicovol aan de bal, maar als Frenkie de Jong dat doet vinden we het geweldig. Maar als Tapia het doet dan is ie ineens een slechte voetballer. Hij is feitelijk de enige middenvelder bij Feyenoord met het vermogen om slimme steekballen te geven of geweldige lange ballen richting vleugel en een man die kan wegdraaien bij zijn tegenstander. Sterk ondergewaardeerd en wat die idiote Troost ooit bewogen heeft om te roepen dat hij moet verdwijnen, geeft ongeveer het verstandelijke niveau aan van de directie van deze grote club. Volgend jaar mag hij gratis weglopen dankzij het slechte management.
Kökcü is het grote talent dat diepgang heeft, kan scoren en in de kleine ruimte kan combineren. Feijenoord zal nog veel plezier aan deze jongen beleven. Van Wouter Burger ben ik minder zeker. Velen roepen dat hij het grote talent is maar ik vermoed dat dit meer gebaseerd is op het feit dat hij uit een echte Feyenoordnest komt. Burger is groot en sterk en zou in de toekomst op het middenveld kunnen heersen, maar in tegenstelling tot Kökcü heeft hij het nog niet echt laten zien.
Toornstra is een in wezen relatief beperkte voetballer met een gigantisch loopvermogen en een enorme werklust. Daardoor kan hij bij een goede passing in scoringspositie worden gebracht. Dat is zijn sterke punt. Daarnaast kan hij ook verdedigend aardig uit de voeten.
Ayoub vind ik onvoldoende voor een topclub. Past bij een goede middenmotor. Kwam gratis binnenlopen, want als hij 1 euro had moeten kosten dan stond hij nu waarschijnlijk niet in het Feyenoord shirt. Ongetwijfeld een giftig mannetje op de training, maar ik zou hem verkopen.
Liam Kelly is de nieuwe ster aan het firmament, maar tot nu heeft hij het in de oefenwedstrijden nog niet kunnen waarmaken.

Als ik mag kiezen, dan zou ik kiezen voor een middenveld met Tapia, Fer en Kökcü. Twee controlerende mensen en een diepgaande middenvelder. Tapia voor de slimme passes en de scherpe tackles om de bal weer te veroveren en Fer als alles overziende controleur. Toornstra komt onmiddellijk hierna in beeld, want voor de jonge Kökcü zullen drie wedstrijden per week ongetwijfeld nog iets te zwaar zijn. Ook Burger is een goede wisselspeler, die op die manier ervaring tussen de ‘grote’ mannen kan op doen.
Kelly is dan de 3e wisselspeler en dan kunnen Wehrmann en el Bouchataoui worden uitgeleend aan een KK club om meer ervaring op te doen.

Kortom, Feyenoord heeft op papier een redelijk middenveld met ervaring, gogme, goede passing en power. Daar hoeft niet veel aan te veranderen en op basis hiervan kan de ploeg bij de top 4 meedraaien.

Morgen verder met het verhaal, dan over de aanval.

Een gedachte over “Feyenoord, de dood of de gladiolen? (deel 2)

 1. Hoi Herman,
  Ik heb je eerste twee analyses gelezen. Helemaal mee eens, vlijmscherp!
  Hartelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *