Feyenoord, de dood of de gladiolen? (deel 5 – slotakkoord)

Vandaag het voorlopig laatste stuk over Feyenoord. Een verhaal in 5 afleveringen, waarin de grote vraagtekens wat mij betreft overeind blijven.

Ik heb het gehad over de verdediging, het middenveld, de aanval en het transferbeleid. Ik heb geconstateerd dat de verdediging vooralsnog de achilleshiel van Feyenoord is. Ik heb geconstateerd dat er voor heel veel miljoenen de afgelopen jaren aan spelers is verkocht en dat er voor veel minder is gekocht. De transferpot zou ruim 20 miljoen moeten bevatten.
Ik heb geconstateerd dat er deze zomer voor 18 miljoen is verkocht en dat er tot nu toe voor 300.000 euro is gekocht. Met de genoemde transferpot er bij zou er dus 38 miljoen aan middelen moeten zijn.
Ik constateer dat het kennelijk heel lastig is om voor 7 miljoen een, naar verluidt, uitmuntend Argentijns verdediger aan te trekken.

Mijn grote vraag is dan ook: WAAR IS AL DAT GELD GEBLEVEN?

Ik snap dat er geld is gestoken in het nieuwe complex op Varkenoord. Prima investering. Dat er geld is gestoken in de jeugdopleiding. Prima investering. Maar laten we zeggen dat de helft van die 38 miljoen daaraan is opgegaan. Dan nog zou er ruim 15 miljoen overblijven.

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dat dat er een grote chaos binnen Feyenoord heerst. Waarin niet duidelijk is wat het beleid is, wie er leiding geeft en wie de lijnen uitstippelt. Als ik nu hoor dat Van Bodegom, de president-commissaris, zich bezig houdt met transfers, maar dat ook de interim technisch directeur Troost (overigens ook een commissaris) dat ook doet, geholpen door Kuyt en spelersmakelaar Jansen, dan denk ik “wat zijn dat voor amateuristische prutsers daar in Rotterdam-Zuid”.

Als ik zie dat de directie van Feyenoord bestaat uit de interim technisch directeur Troost, commercieel directeur Koevermans en stadiondirecteur van Merwijk, dan valt het amateurisme nog meer op. Er zijn dus vacatures voor een algemeen directeur, een technisch directeur en de functie van financieel directeur bestaat zelf helemaal niet. En vooralsnog niemand is bereid gevonden om die functies in te vullen. Ik denk dat dit wel iets zegt over wat Feyenoord te bieden heeft. Wat een verschil met de andere Nederlandse topclubs, die er telkenmale in slagen om de topfuncties goed ingevuld te krijgen.

Wellicht is het dan ook geen toeval dat de sponsoring bij de andere clubs relatief gezien meer oplevert dan bij Feyenoord. Ondanks de grote achterban lukt het niet om een echt grote shirtsponsor binnen te halen, waarschijnlijk vanwege het ontbreken van een visie.

Goed, dat geconstateerd hebbende, wil ik afsluiten met de ploeg. Want daar draait het allemaal om.

  • Verdonk is inmiddels vertrokken, via FC Twente straks naar de VS.
  • Van der Heiden staat op de wachtlijst voor verkoop. Ben erg benieuwd waar hij terecht gaat komen.
  • Sven van Beek, nu geblesseerd, is van onvoldoende kwaliteit voor een topverdediging. Nog een seizoen reserve en dan maar verkopen.
  • Botteghin, ook niet meer de topverdediger, heeft nog een contract voor komend seizoen. Mijn advies: verkopen in de winterstop, voordat hij volgend jaar gratis de deur uitloopt.
  • Vente is inmiddels verhuurd. Prima voor zijn ontwikkeling, maar de verhuur is een seizoen te laat. Ik betwijfel of hij ooit het niveau voor de top gaat halen.
  • Ayoub gaat het volgens mij ook niet redden. Dat wordt een ‘ontevreden’ bankzitter, die in de winterstop wil vertrekken. Mijn zegen heeft hij, het is beter voor hem (laten we het drama Sofyan Amrabat niet vergeten).

Als je mij vraagt naar mijn favoriete opstelling, dan ziet die er zo uit

Vermeer
KarsdorpBotteghinHaps
TapiaFer
Kökcü
BerghuisJörgensenLarsson

Op de reservebank: Bijlow, Malacia, Geertruida, Nieuwkoop, Johnston en van Beek. Voor het middenveld Kelly, Burger, Ayoub en Toornstra. Voor de aanval Sinisterra, Narsingh en Bannis.

Maaaarrrr…….. grote gevaren liggen op de loer voor het volgende seizoen. Want Karsdorp en Ié zijn gehuurd en zullen ongetwijfeld bij goed presteren weer verdwijnen. Het contract met Tapia loopt volgend jaar af en die is dus ook verdwenen (geheel gratis dankzij het overweldigende inzicht van interim technisch directeur Troost). Fer heeft een contract voor een jaar en de vraag is of hij doorgaat of dat hij ook verdwijnt. Berghuis heeft al aangegeven weg te willen, dus die zal waarschijnlijk volgend jaar ook wel gaan (levert dan nog wel veel geld op, maar we weten inmiddels wat daarmee gebeurt).

Kortom, bijna de halve ploeg kan zo maar vertrekken. En zonder geld blijft het dus hannesen met die club daar in Zuid.
Overigens heb ik er wel vertrouwen in dat Feyenoord de derde plaats kan bereiken, want wat ik tot nu toe gezien heb zijn een creatief middenveld, gekoppeld aan een creatieve voorhoede. Er worden veel kansen gecreëerd, maar de afronding laat te wensen over.

Conclusie: Als het lukt om de Argentijnse verdediger Senesi te halen en plaatsing voor de groepsfase Europa League, dan ziet het er voor dit seizoen redelijk uit. Mogelijk kan met het extra geld uit de EL nog een goede spits worden aangetrokken.
Dit seizoen lukt dan wel, maar het volgend seizoen gaat dan opnieuw een worsteling worden.

En het stadion dat, vraagt u nu. Wat moeten we daarmee? Vooralsnog voldoet de Kuip, maar als je naar de toekomst kijkt dan is een nieuw, modern en klantvriendelijk stadion een must. Maar de voetbalclub dient daar naar mijn mening niet in te investeren. Laat dat maar aan anderen over.

Dit was het laatste artikel over Feyenoord. Natuurlijk komen er nog wel wat analyses in de komende tijd, maar dan op basis van de verrichtingen.

Hand in hand blijft voorlopig nog intact en kan zelfs komend seizoen nog wel eens gaan schijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *