Joker, donker en verontrustend

Begin jaren 80 in Gotham City. Een vervuilde stad, want de vuilnisdienst staakt al weken. De ratten hebben vrij spel, temidden van de grote stapels afval. De mensen zijn wanhopig, misdaad stijgt. De werkloosheid is hoog en de armoe groot.

Ergens in die stad woont Arthur Fleck. Een man die als clown werkt via een soort uitzendbureau. Het is zijn ambitie om stand-up comedian te worden. Hij woont thuis bij zijn ziekelijke moeder Penny. Hij zit voor een spiegel en schminkt zich als clown. Een traan loopt over zijn wang door de make up. Een gewone man, een droevige clown. Een man die door niemand wordt gezien. Bestaat hij eigenlijk wel, vraagt hij zich wel eens af.

Regisseur Todd Philips en scenarist Scott Silver hebben met Joker geen aansluiting gezocht met de comics en eerdere films. Ze hebben Arthur Fleck oftewel de Joker een geheel eigen leven gegeven. Weliswaar zien we Thomas en Martha Wayne, en zoontje Bruce (de latere Batman), en zelfs nog even butler Alfred Pennyworth voorbij komen, maar anders dan dit is er geen binding met Batman.

Joker is donkere, misschien zelfs een verontrustende film, waarin we een individu zien ondergaan en die langzaam transformeert tot de gevreesde misdadiger. De stad speelt een eigen rol, dreigend, donker, onveilig. Ook de muziek van Hildur Gudnadottir draagt bij aan de unheimische sfeer.

Joaquin Phoenix speelt een geweldige rol als de getormenteerde Arthur. De pijn is in zijn ogen te lezen. Telkens volgt weer een teleurstelling en we zien zijn worsteling om het goede te doen. Maar als dit niet lukt dan zie je ook de langzame verandering. En uiteindelijk de opluchting…..

Ook Frances Conroy als moeder Penny is memorabel. En niet te vergeten Robert de Niro als Murray Franklin, de Amerikaanse Jeroen Pauw. 

Een belangrijk thema in de film is ook de opstand tegen de rijke elite, een zeer hedendaags thema.

Al met al een prachtige film, maar ik verliet de bioscoop wel met een beetje depressief gevoel.

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.