Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

TV series in deze tijd van verveling: Perpetual Grace , LTD bij Fox

De zon, de zon, die schijnt maar door. Dat wordt op den duur ook vervelend en dat gekoppeld aan de corona dreigt de verveling toe te slaan.

Wat een geluk dat Fox binnenkort start met een nieuwe uitmuntende serie. Meestal is het troep wat op die zender is te zien, maar ‘Perpetual Grace, LTD’ is een buitengewone serie met een buitenaardse kwaliteit.

Een waarschuwing is echter op zijn plaats. Dit is geen serie voor iedereen, maar alleen voor fijnproevers. Voor exquise connaisseurs, zogezegd. Want zo af en toe worden er pareltjes gemaakt in het overvolle series landschap. Met het gevaar dat de echte pareltjes onzichtbaar blijven.

‘Perpetual Grace, LTD’ is zo’n onontdekt pareltje. Want de serie is niet bekend en was vorig jaar al te zien op Canvas.
Wat maakt ‘Perpetual Grace, LTD’ nu zo bijzonder. Het heeft de sfeer van een klassieke film noir en doet bij vlagen denken aan het werk van de Coen Brothers (‘Blood Simple’ en ‘Fargo’).

James, een mislukt en depressief brandweerman, ontmoet Paul Allen Brown in een bar. Deze vertelt over zijn in en in slechte ouders, dominee Byron en Lilian Brown. Zij hebben zo’n kerk waarbij ze meer geld van hun dienaren afhandig maken dan dat ze hen beschermen, althans volgens Paul. Het plan is dat James zich in hun levens binnendringt en dan uiteindelijk net doet alsof hij hun zoon is. Dominee Byron en Lilian dienen hiertoe door Mexicanen te worden ontvoerd en moeten in Mexico gevangen worden gehouden. In de tussentijd moeten dan de akten van overlijden worden vervalst, waarna James de levensverzekering kan innen en iedereen zijns weegs gaat met het nieuw vergaarde fortuin.

Maar dominee Byron wordt kennelijk flink onderschat en ook zoon Paul heeft wat donkere kanten, waardoor ineens een Texas Ranger in beeld komt.
Kortom, de serie zit vol met onverwachte twists & turns en valse verwachtingen.

Oscarwinnaar Sir Ben Kingsley speelt met groot genoegen de dreigende dominee Byron, culminerend in een hypnotiserende rol zoals we die weinig zien op de tv. Hij krijgt mooi tegenspel van Jimmy Simpson als James, de schuldbewuste brandweerman, die probeert zijn leven weer op de rit te krijgen maar alleen maar dieper in de shit komt. En dan zijn daar ook nog Luis Guzman als de corrupte Mexicaanse sheriff en Terry O’Quinn als de Texas Ranger.

Messcherpe dialogen, humor, venijn, prima camerawerk, heerlijke muziek, dat alles in ‘Perpetual Grace, LTD.’ Laat je eens verrassen door een onbekende serie op een zender waar je bijna nooit naar kijkt. Je zult er geen spijt van krijgen.

Vanaf 20 april elke week twee afleveringen op de maandagavond.

Mobiele versie afsluiten