Rundfunk: Jachterwachter – melige grove ongein op de camping

Waardering: 3 uit 5.

Rundfunk is een soort jong cabaret van twee mensen, Yannick van de Velde en Tom Kalmthout. Ze hebben aardig wat succes vergaard met een tv-serie, veel bekeken door jongeren.

Hun humor is uitermate melig en volkomen absurd en idioot. Deze termen moeten worden genoemd, want iets anders is het niet. Daarnaast is het bij tijd en wijle knap grof. Feitelijk dus een typisch Nederlands product dat in het buitenland geen schijn van kans zou hebben. Is het intelligent absurdisme à la Monty Python? Nee, verre van dat. Het doet eerder denken aan een tv-serie als The Young Ones, de serie met Rik Mayall, grofgebekt, brutaal en onzinnig.

Rundfunk heeft wel een eigen stijl, het is niet een op een te vergelijken met iets anders. Het verhaal speelt zich af op een totaal verloederde camping, waar de Wachtopzichter (Yannick van de Velde) de boel een beetje op orde probeert te houden.

Dankzij de ongelooflijke idiote tokkiegasten wil dat maar niet lukken. En dan is daar ineens Ronnie Bosboom Jr. (Tom Kalmthout), een beroemd voormalig kindsterretje, op de vlucht voor zijn roem. Beiden zijn eigenlijk onvolwassen volwassenen, die altijd de wensen van andere hebben opgevolgd. Aan zichzelf kwamen ze niet toe. En ze belsuiten elkaar te helpen.

Kortom, genoeg stof voor ontzettend veel idiote sketches (tot aan de geboorte van Jezus aan toe), die met een dunne rode draad aan elkaar verbonden zijn en een dun verhaaltje vormen.

Is het leuk? Ik moet daarop het antwoord schuldig blijven. Ik kon mezelf niet betrappen op een lach, hooguit af en toe een glimlach. Te veel van deze meligheid is misschien te veel om te verwerken. De typetjes zijn bij vlagen humoristisch, er zitten wat thema’s in als je goed kijkt (kindermishandeling, anorexia, overmatige sex, nog meer sexgrappen, enz.). Maar al met al ben ik er niet warm van geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: