Rust, groen en schoonheid bij de graven

Gisteren liep ik weer eens over de oude begraafplaats Groenesteeg. Deze begraafplaats werd in 1812 aangelegd op het Nieuw Bolwerk omdat de Franse bezetter het per 1813 verbood om nog langer mensen in een kerk te begraven.

Op de begraafplaats, die in 1975 werd gesloten, liggen vele bekende Leidse notabelen. Burgemeesters, hoogleraren, kunstenaars, industriëlen uit vooral de 19e eeuw. Zo vind je er het graf van de bekende kunstschilder Floris Verster, maar ook het graf van de moeder van Vincent van Gogh (samen met een heleboel andere familieleden). Koos Hartevelt van de jeneverstokerij, de beroemde wetenschappelijke uitgever Brill, Snouck Hurgronje, Zaalberg (bekend van de wollen dekens), textielfabrikant Krantz, textielbaron Leembruggen, professor Kaiser (bekend sterrenkundige), om maar eens wat namen te noemen.

De begraafplaats staat vol met oude bomen en ligt hoog langs de singel. Het is een prachtige plaats voor mijmeren. Geniet van de plaatjes. En let vooral op de fantastische oude heksenboom, een hele oude rode beuk uit 1830 met geweldige vorm en omvang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.