Mondialen schilderen in de Leidse Hout

Vandaag was het prachtig weer om in de open lucht te schilderen. Dat idee kregen enkele leden van de Leidsche Mondialen, een Leids kunstenaarscollectief, ook. En zo trokken vier van de leden het Leidse Hout in om daar de gevoelige penseel te beroeren.

Schilderen in de open lucht heeft voordelen, maar ook nadelen. Het leuke is dat veel mensen even een kijkje komen nemen en een praatje komen maken. Nadeel daarvan is dat je niet opschiet, dat je penseel vooral in de ruststand staat.

Mooi is de prachtige natuur, de blauwe lucht met de statige witte wolken, de glanzend groene bladeren en het transparante licht. Nadeel is dat de familie Zwaan, vader, moeder en zeven koters, ook af en toe een blik willen werpen op het kunstzinnige werk.

Een nadeel is ook dat als je begint het landschap er anders uitziet dan een uur later. Het zonlicht is anders gaan vallen, de schaduwen verschuiven, de kleuren lichten iets anders op. Voordeel is dat iedere schilder tegenwoordig een mobiel met camera heeft om de beginstand vast te leggen. Want met een paar uurtjes werk in de open lucht ben je er natuurlijk nog niet. Dan moet het werk thuis afgemaakt worden en gelukkig heb je dan de foto bij de hand om verder te kunnen gaan.

De kunstenaars van orde waren Hanny Verlint, Ineke de Vries, Celine Michel en Reinout van Dijk. Na afloop was het de bedoeling om even lekker op het terras van het Theehuis uit te puffen, maar helaas. Vele anderen waren op hetzelfde idee gekomen, geen plekje meer vrij.

Een gedachte over “Mondialen schilderen in de Leidse Hout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.