The Cloisters, een bijzonder museum in New York

Sinds een paar weken volg ik de HOVO-collegereeks ‘Reis om de wereld’ van de Universiteit Leiden. Deze online colleges nemen je mee naar vijf musea om naar bijzondere kunstwerken te kijken.

Het eerste bezoek was aan The Cloisters, een heel bijzonder museum in New York. Het museum ligt boven op een groene beboste heuvel aan de oever van de Hudson, aan de noordkant van Manhattan. Het is een middeleeuws klooster, maar dat kan natuurlijk niet. Want tijdens de Middeleeuwen stonden er nog geen kloosters in de Verenigde Staten, laat staan in New York.
Wat wil het geval…. Oliebaron Rockefeller vond dat er een speciale plek moest komen voor middeleeuwse kunst. Deze kunst zou veel beter tot zijn recht komen in een middeleeuwse omgeving. Dus werden een paar befaamde architecten ingeschakeld en werden een aantal Franse kloosters afgebroken en steen voor steen weer opgebouwd op die heuvel in Manhattan. En zo stond er dus ineens een middeleeuws klooster midden in New York.

Het gebouw zelf is al een bezoek op zich waard. Want je komt midden in de Middeleeuwen terecht. Met centraal een prachtige kloostertuin met daaromheen uiteraard zuilengalerijen, waar vroeger de broeders en nonnen rondliepen. Bijzonder is de Fuentidue├▒a Apsis, een onderdeel van een middeleeuwse kapel uit Spanje, dat in langdurige leen van de Spaanse regering is gekregen. 3300 kalkstenen blokken werd genummerd en per schip naar New York gevraagd. De kapel heeft een middeleeuwse muurschildering, een fresco met Maria en het kind Jezus. Ook hangt er een heel bijzonder oud kruisbeeld.

De collectie van The Cloisters, dat overigens valt onder het Metropolitan Museum, omvat duizenden Europese kunstwerken uit de Middeleeuwen. Befaamd zijn de Franse wandtapijten, gemaakt in Brussel, waarop de jacht op de eenhoorn wordt uitgebeeld. Om deze wandtapijten echt goed te kunnen bekijken, met alle prachtige details, ben je alleen al een week aan tijd kwijt.

Meer zien van The Cloisters, bezoek hun website.