Hoera, er is een prachtig nieuw museum…

En dat museum is het Museum of Comic Art, oftewel het MoCA, op een steenworp afstand van het Noordwijkse strand. Het is een prachtig mooi museum, klein van formaat maar groots qua inhoud.

Ze zijn net geopend en je kunt er genieten van een geweldige tentoonstelling, de European Masters of Comic Art. Er hangen allemaal originelen van bekende Europese striptekenaars. In de bijgevoegde gallery zie je werk van Franquin, McKean, Marini, Eric Heuvel, Jacovitti, Peter Pontiac, Berthet en Kahl. Maar het museum hangt vol grootheden en als je, zoals ikzelf, als strips leest vanaf de jeugdjaren (via de Kuifje, de Robbedoes en niet te vergeten de Pep) kan hier zijn/haar hart ophalen. Herinneringen aan lang geleden gelezen strips, zoals Cocco Bill van Jacovitti, komen spontaan weer boven drijven.

En als je al dit moois ziet, dan realiseer je je pas dat de strip een unieke eigen kunstvorm is, gelijkwaardig aan alle andere kunstvormen.

Toen wij afgelopen zaterdag om 12.00 uur voor de deur stonden wisten we niet dat dit nu precies de tijd was dat het museum werd geopend, door niemand minder dan Lucky Luke. Hij had de Daltons net een lesje geleerd en die waren het zonnige Noordwijk ingerend.

Net nieuwe museum is absoluut een bezoekje waard en valt prima te combineren met een zonnige dag aan het strand of op de boulevard. Je kunt overigens ook Vriend van het MoCA worden, waardoor je altijd gratis toegang hebt (en nog meer leuke voordeeltjes).