Remember Me….. Voices of Fashion

Afgelopen week was ik in Utrecht om daar de tentoonstelling Voices of Fashion in het Centraal Museum te bezoeken. Deze tentoonstelling heeft als ondertitel ‘Black Couture, Beauty & Styles’. Want tegelijk met de Black Lives Matter protesten werd ook duidelijk dat de modewereld flink te maken heeft met koloniaal denken. De grote modehuizen werden tot voor kort voornamelijk beheerst door witte modemensen en als er al een zwarte ontwerper aan de basis van een ontwerp stond, dan werd deze gewoon doodgezwegen. Deze praktijken komen natuurlijk ook in andere sectoren voor, maar kijkend naar de trends in de modewereld dan is het opvallend dat de zwarte cultuur toch wel van groot belang is. Denk maar eens aan hiphop en streetwear.

De foto in de kop is een conceptueel werk van Steve McQueen, die het bovenstaande goed samenvat. De afwezigheid van zwarte makers in de kunst- en filmgeschiedenis is groot. Deze tentoonstelling toont de couture van zwarte makers, maar ook kleding zonder vooroordelen, streetwear, hiphopinvloeden, werk van collectieven. Onder het kopje ‘Black Is Beautiful’ wordt getoond hoe zwarte vrouwen vaak werden weggedrukt. ‘Black hair’ was onprofessioneel en de cosmeticawereld richtte zich met haar beperkte kleurpaletten bijna alleen maar op blanke vrouwen. Maar een kentering is zichtbaar.

Hoewel in het Centraal Museum eigenlijk niet mag worden gefotografeerd, heb ik toch enkele foto’s gemaakt. Ik was daarin zichtbaar niet de enige. Wat mij vooral opviel waren de prachtige dessins en patronen in vaak fraai gemaakte kleding. Kleurrijk, flamboyant, Afrikaanse en Cara├»bische invloeden, een genot om naar te kijken.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 augustus.