Een geheim natuurpareltje, het Solleveld

Vorige week waren we voor een verjaardag op bezoek bij Villa Ockenburgh, de prachtige buitenplaats aan de rand van Den Haag. Dit prachtige gebouw stamt al uit 1654 en werd gebouwd in opdracht van de dichter Jacob Westerbaen. Het gebouw staat temidden van het Landgoed Ockenburgh, een beschermd natuurgebied. Hierboven een foto van deze kapitale villa.

Uiteraard wilden we dit gebeid al wandelend verkennen, maar toen bleek er nog een prachtige natuurparel naast het landgoed te liggen. Een vrijwel onontdekte parel met een vrijwel geheime ingang. Dit natuurgebied is zo uniek dat je alleen maar online dagkaarten kunt kopen, waarvan er per dag maar een beperkt aantal worden uitgegeven. Het vinden van de ‘geheime’ ingang was al een zoektocht op zich.

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied onder beheer van het drinkwaterbedrijf Dunea. Het is dan ook een waterwinningsgebied en mede daarom ook maar beperkt bezoekbaar. Bijzonder zijn de door de zeewind gekromde bomen. Ook de eikenbomen hier zijn speciaal omdat deze bomen nergens dichter bij de kust staan dan hier.

Als je het Solleveld binnengaat loop je direct tegen een heideveld aan. Dat is volkomen onverwacht, omdat er duidelijk sprake is van een duinlandschap. Als je iets verder doorloopt dan kom je al snel het eerste grote watergebied tegen. Hier huist een grote kolonie aalscholvers, die duidelijk laten horen dat ze er zijn. Wij hebben wel eerder aalscholvers gezien, maar wisten niet hoeveel geluiden ze kunnen maken. Er zijn weinig wandelpaden in het gebied en het is even zoeken naar de juiste route. Er staan wel kleine paaltjes met pijlen er op, maar soms zijn ze bijna onzichtbaar.

We spraken nog even met een beheerder omdat we de weg niet goed konden vinden. We wilden namelijk rond de aalscholvers lopen maar konden de goede route niet nemen. Daarom namen we maar een weg waar een bordje met “Verboden toegang – natuurgebied” stond. De beheerder vertelde dat dit aspect verbeterd zou worden.

Solleveld is een uniek natuurgebied met hele open plekken, maar ook plaatsen met dichte begroeiing. Mocht je toevallig in de buurt van het Landgoed Ockenburgh zijn, bezoek dan ook even het Solleveld. Je wordt niet teleurgesteld, maar denk wel aan de dagkaart. Hieronder een aantal foto’s van dit gebied, met en zonder aalscholvers.

%d bloggers liken dit: