Dalí, genie en provocateur extraordinaire

Vorige week togen we naar het altijd vriendelijke ‘s-Hertogenbosch voor de Paper Tales van Eva Jospin. Een bijzondere tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Maar voordat we in de zalen met Jospin terecht kwamen moesten we door de tentoonstelling Dalí en niets anders heen.

En wat een vreugde bleek dat te zijn. Er hangen geen schilderijen van de geniale kunstenaar, net zo min als sieraden en/of andere kunstwerken. Maar wat wel te zien is zijn een heleboel tekeningen en schetsen vanaf zijn jonge jaren als beginnend kunstenaar. En daar valt al aan af te zien welk een gedachtenspinsels door Dalí’s hoofd gingen. Ongecompliceerd lekker schetsen zonder al te weten dat je later wereldberoemd gaat worden. Allemaal grote en rijke fantasieën. Ook zijn eigen fameuze snor komt aan bod.

Ook hangen er door Dalí in opdracht vervaardigde advertenties, vooral van Amerikaanse bladen. Advertenties voor nylonkousen, maar ook voor Shell en Datsun auto’s. Ook hier zien we weer zijn enorme fantasie en fraaie kleurgebruik.

In de laatste zalen hangen 125 foto’s van Robert P. Descharnes, een goede vriend van Dalí. Hiermee krijg je een intiem inkijkje in het dagelijkse leven van Dalí en zijn grote liefde Gala.

Nog tot en met 21 november te zien in het Noordbrabants Museum.

Morgen aandacht voor de tentoonstelling van Eva Jospin.

%d bloggers liken dit: