Magistrale kartonnen sprookjes van Eva Jospin

Zoals gisteren al beschreven bezochten we vorige week het Noordbrabants Museum voor de expositie van Eva Jospin. Maar om bij die expositie te komen moesten we eerst door een aantal zalen met schitterend werk van Dalí. Daarover schreef ik gisteren dit artikel.

Maar na al dit fraais kwamen we dan eindelijk bij de Paper Tales van Eva Jospin. En dan moet je echt even gaan zitten om wat je dan ziet op je te laten inwerken. Want wat Jospin maakt is zo bijzonder, dat zie je maar een keer. Tenzij je natuurlijk alle exposities van deze Française bezoekt. En je hebt geluk, de expo is nog tot en met 19 september te zien.

Jospin maakt van simpel bruin karton monumentale kunstwerken, levensgroot en hele wanden bedekkend. Tot aan het kleinste detail toe heeft ze gebouwd aan deze ongelooflijke werken. Ieder blaadje, takje of versierinkje is zorgvuldig uitgesneden. En daarna begint het opbouwen, laag voor laag van karton. Ze moet welhaast een onuitputtelijk geduld hebben om dit soort werk te maken. Hieronder zie je enkele werken van haar uit de eerste zaal, inclusief een enorm wandkleed van karton, Materna getiteld. Het lijkt op een grote ruwe rotswand, maar is opnieuw opgebouwd uit vele lagen karton. Klik op de foto’s voor een groter beeld. Sommige foto’s zijn ingezoomd zodat je goed kunt zien hoe Jospin haar beelden opbouwt.

Een van de beroemdste werken van Jospin is Forêt Palatine. Opnieuw een groot muurwerk dat een massief donker bos voorstelt. Als je op afstand kijkt, dan is het net alsof je de diepte inkijkt. Je verwacht ieder ogenblik dat er een hert of misschien wel een beer door de takken uit het bos komt stormen. Op de foto’s zie je hoe dit werk is opgebouwd.

In dezelfde zaal staat een groot zwevend werk dat eruit ziet als een rotsblok uit een science fiction serie. Op dit rotsblok zijn allemaal kleine werelden gebouwd, tot hele kleine details aan toe zoals wat kleine siersteentjes. De werelden doen Grieks en Romeins aan en je verwacht dat er ieder moment gladiatoren de arena in gaan stappen. Het is een wereld op zichzelf waarbij je urenlang kunt dromen over wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren.

Tot slot nog een kort filmpje met Lucas de Man waar nog meer wordt verteld over deze fantastische tentoonstelling. Tot en met 19 september kun je deze wondere wereld van Eva Jospin nog bewonderen. Het is een stevige AANRADER.