Heksejakt, oftewel de jacht op de klokkenluider

Heksejakt of ‘Witch Hunt”, zoals het in het Engels heet, is een tv-serie die momenteel op NPO3 draait. Komende zaterdag wordt de laatste aflevering van deze Noorse serie uitgezonden. Overigens zijn alle aflevering te streamen via NPO Plus.
Als liefhebber van Scandinavische series heb ik deze serie inmiddels gekeken. En ik moet zeggen, het valt me niet mee.

Ida Waage werkt als officemanager bij het vooraanstaande advocatenkantoor Biermann & Gude. Als ze de betaling van een vage nota van een buitenlands bedrijf moet goedkeuren, gaan wat belletjes rinkelen. Ze stapt eerst naar haar chef, die haar onomwonden de opdracht tot goedkeuring geeft. Ze vertikt om de betaling te accorderen en gaat dan naar de directie. Als dat ook niet helpt, gaat ze naar de raad van bestuur. Uiteindelijk krijgt ze te horen dat ze moet voldoen aan de betaling en ze wordt met ‘ziekteverlof’ gestuurd. Kortom, de klokkenluider die witwassen van geld aan de kaak wil stellen, wordt zelf slachtoffer.

Haar zwager, een alcoholische advocaat, steunt haar en wil de openbaarheid zoeken. Ida wil dat liever niet, maar via via komt de zaak terecht bij inspecteur Bråthen van Economische Delicten. Het witwassen van geld gebeurt, naar blijkt op verzoek van Peer Eggen, de grootste klant van het advocatenkantoor. Journaliste Aida Salim komt achter deze zaak en begint te publiceren. Dit brengt de hele zaak in een stroomversnelling.

Uiteraard loopt het onderzoek spaak door juridische trucjes en stomme fouten van inspecteur Bråthen. Maar ondertussen komt er nog meer slechts aan de oppervlakte, zoals een corrupte minister.

Uiteindelijk komt het voor een deel wel goed. Omdat de laatste aflevering nog moet worden uitgezonden zal ik verder geen geheimen verklappen. Maar de serie viel mij eigenlijk wel flink tegen. Het verhaal is tamelijk voorspelbaar, hoewel er aardig wat plotwendingen zijn. Ook de karakters zijn aardig clichématig. Een alcoholische advocaat, een inspecteur met imbeciel gedrag, arrogante advocaten en nog wat van dit soort veel voorkomende rollen.

Het onderwerp, klokkenluider – witwassen – corruptie, is boeiend genoeg maar ik vind het verhaal onvoldoende uitgewerkt.

%d bloggers liken dit: