Het antwoord op deze vraag kun je wellicht vinden op de tentoonstelling in Museum Catharijne Convent in Utrecht. Want daar kun je nog tot en met 9 januari 2022 zoeken naar het antwoord.
In het evangelie van Lucas staat dat Jezus Maria Magdalena van zeven demonen bevrijdde. Hoe ze elkaar leerden kennen is onduidelijk. Waarschijnlijk was het een rijke vrouw, want zij zorgde voor Jezus en de twaalf apostelen. Ze was bij de kruisiging en de graflegging. Ze was ook de eerste die bij het lege graf van Jezus kwam en de eerste die Jezus zag na zijn opstanding. Toen ze dit aan de apostelen vertelde, geloofden ze haar niet en dachten dat ze kletste.
Linksboven loopt Maria Magdalena met twee vrouwen, rechtsboven ziet ze een herrezen Jezus en onderin staat Jezus op uit zijn graf (eerste kwart 16e eeuw). Een beeld uit Kleef-Gelre (1505-1515). Deze gekroonde Maria Magdalena komt uit de Domkerk (ca. 1450). Elfde eeuwse ivoren reliëf als bandversiering van een boek met de vier evangelieteksten. Borduurwerk naar ontwerp van Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1520-1530). Een vrouw in een avondjurk stort zich voor Jezus ter aarde, door Jean Béraud (1891).
Veel later werd ze door een toenmalige paus aangemerkt als een boetvaardige zondares oftewel een vrouw van lichte zeden. Door deze vermenging van verschillende figuren werd Maria Magdalena vaak als zodanig voorgesteld in kunstwerken en legendes.
Helen Verhoeven ziet de zeven demonen van Maria Magdalena als een psychische conditie (2020). Een overspelige vrouw wordt bij Jezus gebracht. Moet ze gestenigd worden. Jezus schrijft op de grond ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’ (1560-1570). Altaar van Patricia Cronin als eerbetoon aan de meisjes en vrouwen die in heropvoedingsinstituten waren tewerkgesteld (2015) Maria Magdalena, omringd door sieraden en luxe stoffen, door Godfried Schalcken (1654-1706). Maria Magdalena als kluizenares op een afgelegen plek, keramiek van Kiki Lamers (2020). Maria Magdalena rust, met tranen en haar hand op een schedel (eindig leven) door Jan Cossiers (in originele lijst). Maria Magdalena als onafhankelijke vrouw, gefotografeerd door Matthew Stone voor album van FKA Twigs (2019) Maria Magdalena als een sterke, eigenzinnige vrouw, door Egbert Modderman (2020)
De tentoonstelling laat alle facetten van Maria Magdalena’s leven zien. Mysterieus, kroongetuige, zondares, feminist. Seksualiteit, sensualiteit en zonde. Een baken van hoop. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?
Aan het eind van de tentoonstelling wordt aan de bezoeker gevraagd om zelf te bepalen hoe jij Maria Magdalena ziet door een muntje in een doorzichtig kokertje te gooien. De meerderheid had gekozen voor “een sterke vrouw”.
Daarbij kijkt Maria Magdalena je indringend aan.
Sarah Bernhardt als Maria Magdalena, door Alfred Stevens (1887) Close up van Sarah Bernhardt als Maria Magdalena door Alfred Stevens.