Spookvloot, een thriller over de volgende wereldoorlog

Spookvloot is een oorlogsthriller uit 1915, die een moderne oorlog tussen China en de VS beschrijft. Schrijvers zijn twee defensie- en veiligheidsexperts die alles weten van 21-eeuwse oorlogsvoering.

Het is 2026. In China is een nieuwe top aan de macht gekomen. De strijd om de grondstoffen is op een hoogtepunt gekomen. Olie, gas en mineralen zijn van groot belang. De Chinezen willen zich niet de kaas van het brood laten eten. Vanuit een ruimtestation schakelen de Chinezen met een laser een belangrijke communicatiesatelliet van de Amerikanen uit. Leger, luchtmacht en marine zijn op slag geblindeerd.

Dan vallen de Chinezen Hawaii aan en binnen de kortste keren wordt de eilandengroep bezet. Maar de Chinezen zijn niet bekend met guerrillaverzet. En de Amerikanen, die hun modernste oorlogstuig niet meer kunnen gebruiken, brengen hun oude in ruste liggende schepen en vliegtuigen (de spookvloot) weer op orde. Materiaal waarin geen in China gefabriceerde chips zitten. Want die moderne chips, made in China, blijken voorzien te zijn van vernuftige onderdeeltjes waardoor de Chinezen de boel kunnen saboteren.

In het boek worden een aantal sleutelfiguren op de voet gevolgd. Dit zijn zowel Amerikaanse als Chinese mannen en vrouwen alsmede een enkele Rus. Daardoor krijg je allemaal korte hoofdstukjes waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd. En waarin het verhaal in een onwaarschijnlijk hoog tempo wordt verteld.

Spookvloot is een echte thriller, geen literair meesterwerk. Maar wat het nog meer is, is een blik op een mogelijke toekomstige oorlog. En dat maakt het extra boeiend.

Spookvloot is geschreven door P.W. Singer en August Cole en in 2015 uitgegeven door Karakter Uitgevers. Het boek telt 472 pagina’s, incl. een verklarende woordenlijst en een uitgebreide voetnotenlijst.