Summer of Soul – a trip down memory lane

Waardering: 5 uit 5.

Bang!!! En ineens ben je terug in 1969. Waar was je toen de eerste man op de maan landde. Ik weet het nog goed. Ik zat in de Leidse Twin Bar op de Hogewoerd, waar iemand heel kwaad op me werd omdat ik het niet zo interessant vond. Het was het jaar van jointjes met hash (weed was er nog niet). Het jaar dat Feyenoord kampioen werd en John en Yoko in het Hilton hotel sliepen.

Maar het was ook het jaar van Woodstock, waar alle jonge mensen vol van waren. Maar wat we niet wisten was dat er in Harlem ook een geweldig festival plaats vond, het Harlem Cultural Festival. Zes weken lang in het Mount Morris Park. Een festival voor en door de zwarte bevolking. Na de moord op Martin Luther King een jaar eerder en de daaropvolgende rellen leidde dit festival tot de culturele bewustwording van de zwarte bevolking.

Nooit wisten we dit, want er was geen belangstelling voor. Alles was gefilmd, maar niemand wilde het. Zwarte cultuur was niet interessant voor de blanke tv-stations en filmbazen.

Maar gelukkig zijn de oude opnamen weer teruggevonden, afgestoft en bijgewerkt door Rootsdrummer Questlove. En dat resulteert in het magnifieke epos Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised).

Een ode aan de mensen die dit festival lieten plaatsvinden. Een ode aan de zelfbewuste zwarte muzikanten die voorbij komen. Een jonge Stevie Wonder, een rebelse revolutionaire Nina Simone, de mix van soul en psychedelische rock van Sly &en the Family Stone, de ontroerende en hartverscheurende gospel van Mahalia Jackson en Mavin Staples, de blues van B.B. King, de zwarte westcoast pop van de 5th Dimension, de Motown sound van David Ruffin en nog ontelbaar veel meer artiesten.

Summer of Soul is feitelijk een muziekdocumentaire. Want het laat zien wat 1969 toen heeft betekend voor de bewustwording van de jonge zwarte mensen. Als je in 1969 zelf jong was, dan is dit een ‘trip down memory lane’. Als je nog niet geboren was, dan zou ik deze film zeker gaan zien omdat je dan in aanraking komt met veel muziekbronnen waar later op is voortgeborduurd. Het is een geweldig tijdsdocument geworden.

Voor alle muziekliefhebbers verplichte kost. Draait nog in de bioscopen maar ook te zien via streamingdienst Disney+.