BIG ART 2021 – grootse kunst

Om het jaar vindt er een hele bijzondere expositie plaats met de naam BIG ART. Zoals de naam al aangeeft gaat het hierbij om ‘grote’ kunst. Grote beelden, grote installaties, grote schilderijen, kortom grote kunst in alle soorten, vormen en maten. En daarvoor is natuurlijk een grote ruimte nodig en die is gevonden op het Hembrugterrein. Een prachtig gebied, ingeklemd tussen het Noordzeekanaal en Zaandam. In vier grote fabriekshallen staat de grote kunst uitgestald.

Het mooie van deze expositie is dat de kunst is ontdaan van zijn/haar ‘heiligheid’. De bezoekers lopen kris-kras door elkaar en door de kunst heen, elkaar ontmoetend voor de kunstwerken. Kinderen rennen door de hallen, spelend en joelend. Kortom, een heel ongedwongen sfeer die de kunst ten goede komt.

Ook dit jaar was er veel bijzonders te zien. Eigenlijk te veel om op te noemen, daarom laat ik het maar zien, zonder nadere aanduiding. Zodat je zelf kunt genieten van deze bijzondere scheppingen. Ik heb twee filmpjes bijgevoegd, omdat deze werken in beweging moeten worden gezien. Leuk om te vermelden is dat het kleurige draaiende kunstwerk van Jimi Kleinbruinink is. Hij was deelnemer aan Beelden in Leiden 2014.

Rest me nog om te vermelden dat ikzelf helemaal onderaan sta, in een karakteristieke hedendaagse houding, ironiserend naast een kunstwerk. En na enkele uren dwalen door het industrieel erfgoed is het goed lunchen bij Lab-44, iets verderop bij de aanlegplaats van de pont naar Amsterdam Centraal.

%d bloggers liken dit: