Konrad Klapheck

Tijdens onze vakantie in Epse was Museum MORE in Gorssel om de hoek. Dit museum stond al een paar jaar op het te bezoeken lijstje. Nu was er helemaal aanleiding toe, vanwege de tentoonstelling met werken van Konrad Klapheck, met de welluidende naam “Venus Ex Machina”.

Klapheck is een internationale beroemdheid, 1935 geboren in Düsseldorf. Hij werd vooral bekend als ‘machineschilder’, maar op de tentoonstelling in Gorssel was ook veel ander werk van hem te zien. Eigenlijk was het een prachtige overzichtstentoonstelling van de verschillende perioden in zijn leven. Overigens is de tentoonstelling al weer enige tijd geleden afgesloten.

Klapheck begon zijn carrière met het schilderen van machines. Zijn eerste bekende werk was dat van een typemachine, daarna volgden naaimachines, strijkijzers, kranen, stekkers, fietsen, horloges enz. Deze werken waren hogelijk gestileerd, op een geheel eigen manier. Zijn werken zijn uniek, realistisch met een unieke twist. De voorwerpen, machines, krijgen door zijn hand iets menselijks. Je kunt misschien zeggen dat het menselijke karaktertrekken uitbeelden. Hieronder wat voorbeelden van zijn werken.

Na verloop van tijd krijgt de kunstenaar genoeg van zijn ‘machines’ en keert hij terug naar zijn herinneringen. Hij is een groot liefhebber van jazzmuziek en begint weer met het tekenen van levende modellen. Zijn kleuren worden levendiger, maar de mensfiguren krijgen vreemd genoeg weer weer iets machinaals. Naast de jazzmuziek krijgt ook de erotiek een belangrijke plek, alles op basis van jeugdherinneringen. Hieronder een aantal van deze werken.

Op de tentoonstelling was een intrigerende film te zien over de manier, waarop Klapheck zijn werken maakte. Daaruit bleek dat er werkelijk ontzettend veel uren, zo niet maanden, zitten in zijn kunstwerken. Deze film is niet meer zichtbaar, maar hieronder nog een korte film met de kunstenaar zelf.