Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

La traversée – wonderschone en actuele animatie

Waardering: 5 uit 5.

Gisteren was het weer een feestdag in Leiden. Het Leiden International Film Festival werd ‘s avonds voor genodigden geopend in de Stadsgehoorzaal. Maar aangezien wij niet tot de genodigden behoorden, gingen wij gewoon naar zaal 2 van de Trianon. La traversée was onze eerste keuze. Het is een bijzondere animatiefilm, die de de Juryprijs op het grote internationale animatiefestival van Annecy, een van de belangrijkste animatiefestivals ter wereld, won.

La traversée is de eerste grote film van regisseuse Florence Miailhe. Het is een bijzondere animatiefilm, waarbij gebruik is gemaakt van een hele oude techniek, namelijk het met olieverf schilderen op glas. Het resultaat is van een oogverblindende schoonheid, prachtige kleuren passend bij de verschillende sferen. Dromerig, agressief, sprookjesachtig.

Het verhaal is uiterst actueel. Kyona en haar broertje Adriel wonen met hun ouders en andere broertjes en zusjes in een dorp, ergens in het oosten van Europa. Plotseling komen er soldaten en milities, die huizen platbranden, plunderen en mensen vermoorden. De bevolking van Yelzidische afkomst slaat op de vlucht. De ouders van Kyona besluiten ook te vluchten, naar een oom die ver weg woont.

Ze reizen naar een stad om daar de trein te nemen, maar bij een controle worden de ouders en de andere kinderen uit de trein gehaald. Kyona en Adriel reizen alleen verder, verdrietig om hun achterblijvende familie. Als ze in Stemetsvar aankomen, wordt de tas van Kyona door straatdiefjes gestolen. Na een achtervolging komen ze bij de bende terecht, waar ze kennis maken met hun leider Iskender. Hij vind het schetsboek van Kyona, waar ze haar leven in vastlegt.

Iskender brengt Kyona en Adriel in aanraking met de mensensmokkelaar Jon. Die brengt hen, na een gevaarlijke tocht over water, naar de overkant. Daar worden ze verkocht aan Florabelle en Maxima. En zo rolt het verhaal verder, van het ene in het andere avontuur. Uiteindelijk bereiken ze een ‘veilige’ grens. Maar eigenlijk zijn het allemaal wrede avonturen, die heel goed verbeelden wat het betekent om vluchteling te zijn.

La Traversée is een wonderschone animatiefilm met een deels mooie en deels gruwelijke inhoud. Daarom krijgt deze film vijf sterren van mij.

Mobiele versie afsluiten