The Truffle Hunters – oude mannen en hun honden

Waardering: 5 uit 5.

The Truffle Hunters is een documentaire over, de naam zegt het al, het vinden van truffels. In het bijzonder de witte truffel uit Piemonte, die al gauw zo’n 4.000 euro per kilo opbrengt. De truffel is een zwam die onder de grond groeit, op de wortels van bomen. Vroeger werden zwijnen gebruikt om ze te vinden, maar tegenwoordig zijn het honden. Zwijnen waren te gek op de truffels, ze aten ze op en dat was niet de bedoeling.

Deze documentaire gaat over een aantal truffelzoekers. Het zijn oude, knoestig verweerde mannen die er ‘s nachts op uittrekken, de donkere heuvels in. Ze doen dat vooral ‘s nachts omdat ze op die manier kunnen verhullen wat hun vindplaatsen zijn. Duidelijk wordt ook dat ze er niet aan denken om hun kennis te delen of door te geven.

The Truffle Hunters geeft ook een prachtig beeld van de wereld rond de truffel. De straathandel tussen verkopers en restaurantkoks, waarbij over de prijs wordt onderhandeld. Een grote gezette keurmeester, die ruikend en sniffend de truffels keurt. Dezelfde man aan een tafeltje in een restaurant, waar twee gebakken eieren met fondu worden geserveerd waar even later een truffel over heen wordt geschaafd. Daarna een verzaligd gezicht, hapje voor hapje genietend van de truffel. Alleen deze scene is de moeite al waard.

Van eminent belang is de band tussen truffelzoeker en zijn hond(en). Hier zie je de unieke band tussen mens en dier. De oude mannen hebben een hele speciale relatie met hun hond(en). Uniek zijn de beelden gemaakt met een camera’tje op een hondenkop. Die moet je zien om ze te geloven.

Al met al is The Truffle Hunters een unieke documentaire die je echt gezien moet hebben om te geloven wat je gezien hebt. Prachtig geschoten, rustig, bijna sereen. Daarom de maximale score van 5 sterren.