Eternals – nieuwe Marvel helden?

Waardering: 2.5 uit 5.

Dat is natuurlijk de grote vraag, nu Marvel met een hele serie nieuwe superhelden (of zijn het goden) op de proppen komt. En helaas moet ik constateren dat het antwoord voorlopig nog even negatief blijft. Eternals overtuigt niet echt en de film voelt ook niet als een echte Marvel film.

Waarom voelt het minder

Allereerst kampt de film met het probleem dat er ineens een heleboel nieuwe karakters worden geïntroduceerd. En die moeten allemaal worden voorzien van een beetje achtergrond en een beetje inhoud. Plus dat we moeten snappen waar deze Eternals nu ineens vandaan komen en waarom ze al niet veel eerder hebben ingegrepen toen de aarde werd bedreigd. Alleen al hiermee zijn we een hele tijd bezig en dat komt het tempo van de film niet ten goed. Ik had zelf de neiging om halverwege de film een beetje weg te sukkelen, maar dat kan ook te maken hebben gehad met iets te weinig slaap.

Overdaad schaadt

De overdaad is het schadelijke deel van deze film. Als kijker wordt je gebombardeerd met nieuwe informatie, steeds weer opnieuw. Daardoor krijgen de individuele karakters te weinig invulling. In alle voorgaande Marvelfilms worden de helden stuk voor stuk aan ons voorgesteld. Daardoor krijg je tijd om een gevoel te krijgen bij een Iron Man of een Captain America. Maar hier lukt dat niet. Het blijft voor mij onduidelijk wie of wat de hoofdfiguur Sersi nu eigenlijk is.

Humor ontbreekt

Daar waar alle Marvelfilms en -series tot nu toe heel vaak beschikken over een soort verfijnde humor, ontbreekt dat bij Eternals totaal. En dat is toch echt een wezenlijk onderdeel van de Marvelwereld. Door het ontbreken van de humor wordt de film net te zwaar, zeker doordat alles moet worden uitgelegd. Ook bij de vele karakters zit niet echt een grappig iemand, of het moet Kingo zijn (een Bollywood ster). Zijn hulpje Karun komt na verloop van tijd wat geforceerd over.

Verrassend is dat de film is geregisseerd door Chloe Zhao, de vrouw die ons vorig jaar verraste met het intieme en Oscar winnende Nomadland. We kunnen er alleen maar naar gissen waarom zij zich wilde wagen aan dit enorme nieuwe Marvel avontuur.

Gelet op het voorgaande komt mijn beoordeling dan ook niet hoger uit dan 2,5 sterren. Ik hoop dat het nieuwe universum van de Eternals in de toekomst wat beter uit de verf komt dan deze te overdadige start.