The Spectacular, een miniserie met internationale allure

Waardering: 4 uit 5.

Eindelijk wordt Nederland dan verblijd met een miniserie, die kan wedijveren met het buitenland. The Spectacular, een 4-delige serie over de IRA-aanslagen in Roermond in 1990, ademt een kwaliteit uit die we niet vaak zien.

Eind jaren 80 was de IRA, de Ierse bevrijdingsbeweging, ook op het Europese vasteland actief. Doelwit waren vooral Britse soldaten die in Duitsland waren gelegerd. In mei 1990 was het raak in Roermond. Daar werd op de markt een auto onder vuur genomen waarbij twee mannen werden doodgeschoten. Maar het bleek achteraf een vergismoord, want de slachtoffers waren geen Britse soldaten maar Australische toeristen. Deze aanslag leidde internationaal tot grote ophef en berokkende de IRA veel publicitaire schade.

The Spectacular is op deze gebeurtenis gebaseerd. De karakters zijn min of meer gebaseerd op de echte daders en politiemensen. Het verhaal is wel aangepast. Zo is de hoofdrol weggelegd voor een vrouwelijke rechercheur, terwijl dat in het echt een man was. Maar hierdoor kon de serie heel mooi twee vrouwelijke hoofdrollen tegenover elkaar zetten. De politievrouw tegenover de harde terroriste. Allebei bezeten en getraumatiseerd. Voor een drama is dit prima voer en dat komt ook goed naar voren.

De serie volgt een chronologisch pad, waardoor de werkwijze van de IRA-cel goed naar voren komt. Ook de ‘onderlinge tegenwerking’ aan politionele kant wordt helder in beeld gebracht. Veel diensten hadden een eigen belang, zeker geheime diensten op de achtergrond. Ook het einde, de vrijspraak van de verdachten, laat zien hoezeer politieke belangen een rol speelden.

The Spectacular is een on-Nederlands goede serie. Prachtig in beeld gebracht, doorsneden met oude opnames waardoor het geheel een betrouwbare indruk maakt. Prima acteurs, zowel Nederlandse als Ierse, die hun rollen prima invullen. Meer informatie over de hoofdpersonen vind je hier.

Kortom, een serie die ik met heel veel plezier heb bekeken en die dan ook terecht 4 sterren krijgt. Nu te zien via NPO Plus.