Van Everdingen in ruig Noorwegen

Written by:

Noorwegen is een prachtig land, met een woeste natuur. Van besneeuwd hooggebergte met imposante hoogvlakten tot aan de rotsachtige kust met de grootse fjorden. Daartussendoor slingeren riviertjes met dichtbegroeide groene oevers. Een land dat ik drie keer heb bezocht en dat diep in mijn geheugen zit verankerd. Die beelden gaan nooit meer weg.

En om me daar nog eens extra aan te herinneren is er in het Stedelijk Museum Alkmaar een hele fraaie tentoonstelling met werk van de schilder Allart van Everdingen met de veelzeggende titel Het ruige landschap. Want Van Everdingen, een Alkmaarder van geboorte die leefde van 1621 tot 1675, was een van de weinige kunstenaars die Scandinavië bezocht. Zijn blik was, in tegenstelling tot veel tijdgenoten, noordwaarts gericht. En dat heeft geleid tot een aantal imposante doeken, die een goed beeld geven van de indrukwekkende natuur van Noorwegen. In 1644 trekt hij door het zuidoosten van Noorwegen en door Zweden en schetst daar de typische landschappen. Terug in Nederland werkt hij dit uit in een aantal forse doeken, tekeningen en etsen en omdat zijn werk zo afwijkend is van andere schilders uit die tijd, heeft hij veel succes en wordt hij een bemiddeld man.

Bij nadere beschouwing blijkt dan dat zijn werken artistieke constructies zijn, bedacht en uitgevoerd in zijn werkplaats. Maar daarmee heeft hij wel een heel nieuw genre in de kunst geschapen. Op veel werken zie je ook kleine details, zoals tekenende kunstenaars of dieren.

Naast de imponerende berggezichten maakte hij ook dramatische zee- en riviergezichten en Hollandse landschappen. Op de tentoonstelling is ook een serie sprookjesachtige donkere prenten te zien met Reinaert de Vos als hoofdpersoon. Van Everdingen was een van de eerste kunstenaars die Reinaert zichtbaar maakte.

De tentoonstelling is nog tot 8 mei 2022 te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Dat was eerst 16 januari, maar door de coronasluiting is de tentoonstelling verlengd. Grijp de kans om deze mooie werken te zien.

Hieronder kun je door te klikken een aantal van zijn werken bewonderen. Geniet er van!

%d bloggers liken dit: