Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Op bezoek bij Jordaens in Antwerpen

Eind januari was ik even in Antwerpen, Thuis bij Jordaens in de Reyndersstraat. Hartje Antwerpen, een groot herenhuis waar de familie Jordaens woont. Of liever gezegd woonde.

Gelukkig hoefde ik alleen maar de trein te nemen, niet naar Antwerpen maar naar Haarlem. Naar het Frans Hals Museum om precies te zijn. Want daar was de tentoonstelling Thuis bij Jordaens te zien. Een hele mooie tentoonstelling van een van de grote Vlaamse meesters uit de 17e eeuw. Een bijzondere tentoonstelling ook want het is de eerste keer dat er van Jordaens een solotentoonstelling in ons land te zien is. En ook bijzonder omdat veel werk uit vroegere privécollecties voor het eerst te bewonderen zijn.
Naast Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck was Jacob Jordaens een van de grote barokschilders uit Vlaanderen. Zij waren de hoofdrolspelers op het Antwerpse schouwtoneel van cultuur, politiek en economie. Naast de theatrale altaarstukken van Rubens en de statige portretten van Van Dyck valt het ontspannen werk van jolige Jacob op. Daar werd hij beroemd en geliefd mee. Hieronder de grote drie naast elkaar, waarbij direct ook het verschil opvalt.

Hieronder zie je nog een aantal werken van Jordaens, waarin mythologie, calvinisme maar ook zotternij een plaats krijgen. Meer woorden zijn niet nodig, geniet van de beelden. Klik op de foto’s voor een groter beeld.

Als klapstuk is er een heel bijzondere kamer op de tentoonstelling, namelijk een totaalkunstwerk. De pronkkamer van Jordaens met beroemde plafondstukken is nagebouwd, met als bijzonderheid een spiegelvloer zodat je geen stijve nek hoeft te krijgen. Hieronder een heel kort filmpje met een impressie van deze pronkkamer.

Deze bijzondere tentoonstelling is nog te zien tot en met 8 mei. Het is absoluut de moeite waard om even te gaan bekijken. Om daarna even lekker door het fraaie Haarlem te kuieren.

Mobiele versie afsluiten