Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Maak kennis met Aelbrecht Cuyp

Ruim een maand geleden was ik weer eens in Dordrecht. Een oude, middelgrote stad met naar mijn idee twee gezichten. Het ene gezicht vertelt het verhaal van het oude rijke Dordrecht, grote en belangrijke handelsstad gedurende enkele honderden jaren vanaf de middeleeuwen door de mooie ligging aan het water. Het andere gezicht is het nieuwe centrum, wat ik persoonlijk vind getuigen van een smakeloze architectuur. Jammer, want dat maakt de pret toch wat minder. Ik raad dan ook aan om Dordrecht ‘s zomers te bezoeken met de waterboot vanaf Rotterdam, want dan hoef je het nieuwe centrum niet in.

Anyway, ik was er niet voor de stad, maar voor de tentoonstelling In het licht van Cuyp in het Dordrechts Museum.
Een fraaie tentoonstelling, die heel veel werk laat zien van Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp. Cuyp leefde van 1620 tot 1691, die uit een beroemd kunstenaarsgeslacht kwam. Zijn vader, Jacob Cuyp, was een bekende landschapsschilder die zijn zoon ook leerde schilderen.

Cuyp had een eigen, rijke stijl met kleurrijke figuren en dieren en een zonnig mediterraan licht. Het werk van Cuyp werd aanbeden door de Engelse aristocratie, met als gevolg dat er geen enkel Cuyp schilderij meer in Nederland was te vinden. Door zijn bekendheid in Engeland, waar zijn schilderijen voor veel geld van de hand gingen, werd hij een rijk man.

Deze tentoonstelling laat veel werk van Cuyp zien dat tot nu niet in Nederland te zien was. Daarom is het ook een bijzondere tentoonstelling. Tezelfdertijd had Cuyp een grote invloed op Britse schilders als Gainsborough, Constable en Turner. Ook van deze kunstenaars zijn werken op deze tentoonstelling te zien. De tentoonstelling loopt nog tot en met 8 mei 2022.

Hieronder een selectie van de vele werken die je kunt zien. Klik voor een vergroting.

Mobiele versie afsluiten