Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Mijn keuzes voor de Oscars

Zondagnacht is het weer tijd voor de uitreiking van de Oscars, de grote filmprijs van het jaar. Er gaan weer heel veel beeldjes over de tafel voor onnoembaar veel categorieën, maar ik wil me hier beperken tot drie van de topcategorieën. Uiteraard die van beste film en daarnaast die van de beste regisseur, maar ook die van de beste buitenlandse film.

Beste film

Voor de beste film zijn tien films genomineerd. In willekeurige volgorde zijn dat

Van deze tien films heb ik er 6 gezien, te weten The Power of the Dog, Belfast, Dune, Licorice Pizza, Don’t Look Up en Drive My Car. King Richard heb ik bewust niet gezien omdat ik niet per se geïnteresseerd was in het leven van de vader van de tenniszusters Williams. CODA heb ik in de bioscoop niet voorbij zien komen en Nightmare Alley was uit de bioscoop verdwenen voor ik er erg in had. West Side Story stond wel op mijn lijstje maar had geen topprioriteit. Overigens draait Drive My Car momenteel in de bioscoop.

Beste regie

Voor de beste regie zijn vier heren en een dame genomineerd. Dat zijn

Beste buitenlandse film

Voor de beste buitenlandse film zijn vijf films genomineerd. Dat zijn

Mijn keuzes

Het is natuurlijk best wel lastig om een keuze te moeten maken uit heel verschillende films. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, dan kies is voor Dune als de beste film. Deze epische film naar de boeken van Frank Herbert heeft bijna bijbelse proporties en vertelt een meeslepend verhaal in een buitenaardse wereld. Volgens The Guardian is er zelfs sprake van een traag brandende ruimte-opera met een verhaal van buitenaardse pracht. Het is een meeslepende film die je ruim twee uur de adem beneemt.
Als beste regisseur kies ik dan voor Jane Campion voor de film The Power of the Dog. Een veelgelaagde film over het leven op een grote koeienfarm in het ‘wilde westen’ rond 1920. Een prachtfilm waarin vele thema’s aan bod komen die allemaal op een verbluffende manier in het verhaal zijn verweven. Het leven een een cowboy gaat niet over rozen en zeker niet als je een buitenbeentje bent. Opnieuw een film die het verdient om meerdere keren te zien vanwege de vele verwikkelingen die er in het verhaal plaats vinden.
Tot slot de beste buitenlandse film. Drie van de vijf genomineerde films heb ik niet gezien, dus het is een beetje lastig om hier een objectieve keuze te maken. Maar het Japanse Drive My Car is een drie uur durende vertelling die geen minuut verveeld. Gevoelens van rouw en verraad, de kunst van het acteren, de mogelijkheid (of onmogelijkheid) van loutering via de kunsten en het eenvoudige landschappen kijken vanuit een autoraampje zijn allemaal zaken die in deze hele rustieke film aan de orde komen. Schoonheid, droefheid en aanpassing, mooie thema’s om een film mee te maken. Regisseur Ryûsuke Hamaguchi slaagt er in om al dit moois in zijn film samen te brengen.

Streaming

Als je de genomineerde films nog niet hebt gezien, dan kun je voor 8 van de vijftien films terecht bij de streamingdiensten. Zo kun je Power of the Dog, Don’t Look Up en The Hand of God bekijken via Netflix, terwijl Disney+ klaar staat met West Side Story en Nightmare Alley. De nieuwe streamingdienst HBO Max toont Dune en King Richard en Apple TV+ laat CODA zien.
Allemaal aanraders, dus ga er van genieten.

Hieronder de drie trailers van de door mij gekozen films.

Mobiele versie afsluiten