220528 ARC geen kampioen, maar van Roosmalen is binnen

Written by:

Het was gisteren feestelijk druk op het veld van de Alphense hoofdklasser ARC. Naast het befaamde Heitinga Pupillentoernooi, het grootste van Nederland, ontving het vlaggenschip ARC 1 de Katwijkse koploper FC Rijnvogels.

Dat dit een immens belangrijke wedstrijd was bleek wel uit het feit dat de Katwijkse supporters met zes bussen vol hun ploeg kwamen aanmoedigen. Er was een speciaal uitvak gecreëerd, vol met rood-zwarte vlaggen. Toen de beide teams het veld opkwamen was het een hels kabaal van toeters, sirenes, gejuich en vuurwerk. Veel vuurwerk, niet alleen van Katwijkse kant maar ook van de Alphense supporters. En dat waren er ook heel veel, het was in tijden niet zo druk op sportpark De Bijlen. Kortom, een geweldige sfeer rondom het veld.

Maar zouden 22 spelers op het veld ook voor zo’n spektakel kunnen zorgen. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. FC Rijnvogels als koploper met 58 punten kon zich geen puntenverlies veroorloven. Want met twee punten achterstand loerden naast ARC ook nog SC Feyenoord en Capelle op de koppositie. En dat met volgende week al de laatste wedstrijden. Kortom, spanning op veel velden.

Die spanning was ook wel een beetje te merken, want de wedstrijd zelf kwam maar moeilijk op gang. De spelers leken een beetje bevangen door de zenuwen. Desondanks kwam ARC in de 11e minuut op voorsprong door een fantastisch doelpunt van Kaabouni. De Alphense ploeg leek de wedstrijd stevig in handen te hebben, tot Lilinho Martins zijn tegenstander in het strafschopgebied onderuit liep. Strafschop en gejuich vanuit het Katwijkse supportersvak. Maar doelman Balk stopte de strafschop en daarna ook nog de rebound, waarna het enthousiaste gejoel verstomde. Maar vlak voor de pauze was het dan toch raak, de gelijkmaker van Bakker.

Met deze stand werden de kleedkamers opgezocht en iedereen was benieuwd naar wat er in de tweede helft zou volgen. Al snel bleek dat de wedstrijd twee dagen eerder tegen Capelle de Alphense ploeg parten ging spelen. Het tempo verdween, de onnauwkeurigheid nam toe en de Vogels roken hun kans. In een tijdsbestek van enkele minuten scoorden zij door toedoen van Tom Bijen tweemaal en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Vlak voor tijd drukte Neal Arnoldus de bal nog een keer over de lijn en daarmee eindigde de wedstrijd in een 2–3 nederlaag voor ARC.

Voor ARC rest nu de nacompetitie, waarschijnlijk tegen een van de onderste ploegen uit de Derde Divisie. FC Rijnvogels blijft op koers voor het kampioenschap, maar SC Feyenoord en Capelle blijven op twee punten volgen. Een misstap in de laatste wedstrijd kan dus nog fataal zijn.

Eerder op de dag begon ik met een klein rondje stad. Eerst even langs de Franse bakker Mamie Gourmande voor een paar ‘kleine’ croissantjes en een smeuiige brioche. Een echte Frans-Leidse bakkerij, die binnen de kortste keren is uitgegroeid tot een gevestigde naam.

Daarna even langs de Leidse Stripshop, alias Mevrouw Kern, op de Breestraat. Daar kan ik nog om de week het enige echte NL’se stripblad Eppo kopen. Maar helaas, vanwege de Flight to Heaven Day was de leverancier niet langsgekomen. Dus dat wordt nog een weekje wachten.

En toen op zoek naar de nieuwe bundel van Maarten van Roosmalen, met de welluidende titel “TOTAAL”. 798 bladzijden, gevuld met zijn beste reportages van de afgelopen 20 jaar. Maar al snel bleek dat de eerste druk binnen twee dagen was uitverkocht. Gelukkig had Kooyker nog een licht beschadigd exemplaar liggen, dat ik met 3 euro korting kon meenemen. “TOTAAL” begint met het verhaal Conny Mus uit 2002 en eindigt met De cursus ‘Zelf Wietolie maken’ in Haarlem uit 2019. Ik, en ook eega Trix, denken hier veel leesplezier aan te gaan beleven. Van Roosmalen is mijn favoriete columnist en ook zijn tv-talkshow Media Inside was elke week weer een heerlijke persiflage op het medianieuws . Altijd droog-komisch, een tikkeltje cynisme, ironisch, maar altijd met een warm hart.

%d bloggers liken dit: