Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

220602 Van pannenkoeken tot bezette gebieden

Het zonnetje staat hoog aan de hemel, hoewel…. enkele flinke stapelwolken dreigen wat roet in het eten te gooien. Of beter gezegd, schaduw op de aarde. Ik luister naar de dagelijkse podcast van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman, met de welluidende naam Weer een dag. Het gaat over het bereiken van de top, de Olympus. De heren zijn zeer content met hun optreden in een uitverkocht Carré. Terecht want het is best wel bijzonder. En passant melden ze dat er twee extra voorstellingen komen, in augustus.

Flits, flits, de vonken springen over in mijn hersenpan. Een mogelijkheid om alsnog De Pannenkoekencaravaan te kunnen zien. Fluks naar de website van Carré en inderdaad, er zijn nog kaarten te koop. Niet veel meer, maar genoeg voor eega Trix en mij. Mooie plaatsen in de stalles met vooraf een theaterdiner, eveneens in Carré. Dat wordt een mooi dagje uit in Amsterdam.

En alsof het niets is oppert eega Trix om even lekker te gaan lunchen, ergens in de stad. Tijdens mijn recente wandeling langs Lakenpark en Ankerpark kwam ik ook voorbij brasserie De Poort, met een heel mooi terras aan de waterkant. Dus in de benen gekropen en onder het zonnetje naar het terras. Een heerlijk rustig terras, zonder de drukte van de binnenstad. Eega Trix besloot om voor de mossels in gele curry en kokosmelk te gaan en ik, iets meer traditioneel ingesteld, ging voor de surf & turf van kroketten. Een Lakenvelder rundvleeskroket een een handgemaakte garnalenkroket met mayonaise, mosterd en sla. Het smaakte prima, samen met een fris glaasje Verdejo.

Daarna, om de lunch wat te laten zakken, langs de vernieuwde Haven gelopen. Opnieuw aangelegd met meer groen en een veiliger verkeerssituatie. De haven zelf lag praktisch helemaal vol met boten uit heel Nederland.

Thuis tijd voor deel 3 van Stranger Things, ‘het Monster en de Superheld’. Na de tweede dode gaan onze tienerhelden op zoek naar het waarom. Langzaam komen ze erachter dat beide slachtoffers van de demon Vecna getraumatiseerd waren en last hadden van neusbloedingen. Ineens realiseert Max zich dat zij hier ook last van heeft. Wordt zij het volgende slachtoffer? In Californië slaat Jane, aka Eleven, haar grote plaaggeest met een rollerskate een gebroken neus. Ze wordt gearresteerd maar uiteindelijk komt ze bij dr. Owens terecht, die haar achtergrond kent. Hij vertelt haar dat haar vrienden in Hawkins in groot gevaar zijn en dat zij met haar ‘krachten’ de enige is die het dorpje kan behoeden voor een ramp. Wordt vervolgd!

En na het avondeten is het dan tijd voor onze zeswekelijkse boekenclubje ’t Boekenbal. Dit keer hebben we ‘Bezette gebieden’ van Arnon Grunberg gelezen. De algemene consensus was dat het een redelijk goede roman is, maar geen uitmuntend werk. Zelf vind ik het vlot geschreven met heel veel thema’s, die in minder of meerdere mate aan bod komen. Heel duidelijk is dat de schrijver stelling neemt over de Israelische houding tegenover de Palestijnen. Eigenlijk is het een tragikomisch boek.

Over zes weken staat Bezonken rood van Jeroen Brouwers op het menu.

Mobiele versie afsluiten