220604 Valt FC Barcelona nog te redden

FC Barcelona was altijd het toonbeeld van het frivole, wonderschone voetbal. Ooit gepredikt door Johan Cruyff, vervolmaakt door Pep Guardiola. Met een magisch middenveld van Iniesta, Xavi, Busquets en een toen nog onnavolgbare messi. Een wonderelftal, een voorbeeld voor de hele voetbalwereld. Prijzen werden aaneengeregen.

Financieel wanbeleid, wanstaltig dure miskopen, een wanboel in de salarishuishouding, een club die niet meer wist waar de grenzen liggen. Het resultaat is een gigantische schuld van zo’n 1,5 miljard euro. Een schuld die op de keper beschouwd nooit meer afgelost kan worden.

Het resultaat is een hele mooie vereniging, die door de grootheidswaanzin van verschillende voorzitters aan de afgrond is gebracht. FC Barcelona is een unieke club. Geen naamloze vennootschap zoals vele Britse clubs. Het is een echte lokale vereniging met vrijwillige leden. Dat zijn er zo’n 150.00, de clubleden, waarvan de helft een seizoenskaart heeft. Vroeger was dit een belangrijke bron van inkomsten, maar na de komst van de tv-rechten is dat aandeel flink geslonken. Maar deze ‘socis’ hebben wel stemrecht bij de voorzittersverkiezingen. Zij kiezen ook de ‘directius’, dat zijn de bestuurders, de directeuren. Die komen voornamelijk uit de Catalaanse middenstand, het zijn vaak regionale ondernemers. Vaak zonder de noodzakelijke voetbalkennis die nodig is om zo’n groot voetbalbedrijf te leiden.

Het vertrek van Messi was een direct gevolg van de financiële wanorde. Er was simpelweg geen geld meer om zijn exorbitante salaris te betalen. Daarnaast stonden er nog enkele grootverdieners op de loonlijst, die feitelijk op het veld een wanprestatie leverden. Het resultaat is een vereniging die moeite moet doen om te overleven.

De overlevingsmodus betekende dat aan de spelers een salarisoffer werd gevraagd. Onder het motto van de ‘coronacrisis’ lukte dat nog wel, maar inmiddels werd bekend dat de voorzitter de spelers opnieuw heeft gevraagd om de helft van hun salaris in te leveren. Naar verluidt hebben enkele geboren Barcelonaspelers dat inmiddels geweigerd.

Een ander noodgreep is dat 25 procent van de tv-rechten is verkocht aan de investeringsgroep. Daarnaast is 49,9 procent van de aandelen verkocht aan een andere investeringsgroep. Wat ooit een trotse Catalaanse volksclub wordt nu dus langzamerhand een club als alle andere. In handen van investeerders, die uiteindelijk rendement willen zien. Dat is het einde van deze volksclub. En wordt FC Barcelona in de richting geduwd van een ander model.

Vanmorgen werd ook bekend dat Frenkie de Jong kennelijk voor zo’n 80 miljoen verkast naar Manchester United. Ongetwijfeld komt hij daar onder leiding van Ten Hag beter tot zijn recht dan bij Barcelona, waar hij niet op de juiste waarde wordt geschat. Hij moet daar altijd op een andere plek spelen op een andere manier dan waarop hij het beste rendeert. Hij heeft daar nog altijd de bijna 34-jarige Busquets voor zich, die eigenlijk op zijn beste plek speelt.

De komende jaren zullen uitwijzen of deze prachtige vereniging zich weer kan oprichten en aan de Europese top kan meedoen.

Een goede bron van informatie over FC Barcelona is het boek FC Barcelona – het imperium van Simon Kuper. Dit boek geeft een uitstekend inzicht in de ontwikkeling van het plaatselijke clubje na de komst van Cruyff tot een machtig voetbalbolwerk en de daaropvolgende ineenstorting.

Het geeft ook een heel verhelderend inzicht in het denken van topvoetballers. Iedere echte supporter zou dit eens moeten lezen en zich dan realiseren dat een voetballer zich niet aan een club verbind, maar aan zichzelf.

  • Hieronder nog een aantal regels uit Guardiola’s handboek.
  • De vijftien-passesregel
  • Balbezit in negen tiende van het spel
  • Doorbreek de linies van de tegenstander
  • Overvoer het centrum
  • De vier-seconden-(of vijf-seconden-)regel
  • Pressing-signalen
  • de ‘3–1-regel’
  • Geen verrassingen

Ik raad iedere voetballiefhebber dit boek aan, omdat het nuchter is geschreven vanuit een liefde voor FC Barcelona. Simon Kuper had toegang tot praktisch iedereen en laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

%d bloggers liken dit: