Vakantietip 1 voor beeldenliefhebbers – Beeldentuin bij Graz

Ruim 10 jaar geleden was ik betrokken bij de oprichting van Beelden in Leiden, een openluchttentoonstelling van beeldende kunst voor jonge kunstenaars. Vandaar mijn interesse voor dit onderwerp. De komende weken belicht ik een bijzondere tentoonstelling van beelden in de open lucht. Als eerste het Österrechischer Skulpturenpark in Unterpremstätten, net onder Graz.

Het is een prachtig park met allemaal hoogteverschillen, ontworpen door de Zwitserse landschapsarchitect Dieter Kienast, op het terrein van een eerdere Floriade. Door de hoogteverschillen ontstaat een eigen ruimte voor de beelden, die daardoor goed tot hun recht komen. Beelden en natuur zijn hier in harmonie.

Een mooi voorbeeld hiervan is het werk Der Globus als Koffer van Peter Weibel. Je ziet op een heuvel een groot handvat. Kennelijk zit er iets onder, maar wat? Waar is de koffer gebleven. Zit die soms achter het heuveltje? Weibel laat ons de grenzen van onze waarneming zien.

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Heel bijzonder is het Fat House van Erwin Wurm. Het lijkt een beetje op een Hans-en-Grietje huisje, maar het is heel bijzonder. Want er is een beeld waarin het huisje menselijke eigenschappen krijgt en praat en zich de vraag stelt “ben ik een huis of ben ik een kunstwerk?” De maker heeft dit gemaakt als een kritiek op de consumptiemaatschappij.

In het fraaie park staan meer dan 60 beelden van vele, gerenommeerde kunstenaars (waaronder Yoko Ono).

Als je toevallig in de buurt bent van Graz dan is een bezoekje aan dit beeldenpark zeker een aanrader.