220609 Een drukke dag met de Mondialen en het verkeer in Leiden

Het was gisteren een mooie dag, met een fijn zonnetje. Zeker in de middag liep de temperatuur gezellig op. Een dag om eens lekker op een terrasje te zitten of met een bootje rond te varen.

Helaas waren er andere drukke bezigheden. Er moest namelijk worden bestuurd. Want zonder besturing kom je nergens. En dat geldt ook voor de Leidsche Mondialen, die sinds begin dit jaar een schitterend onderkomen hebben gevonden in de oude historische Stadstimmerwerf. En besturen van de Mondialen betekent idee├źn ontwikkelen, mogelijkheden onderzoeken, besluiten nemen en meer van dat soort dingen. Dat alles neemt dan zo’n twee uur in beslag maar uiteraard hoort er ook nog een voorbereiding bij. En dan ben je als snel de hele middag kwijt. Maar het was een vruchtbare middag met goede besluiten en mooie culturele vooruitzichten.

En na de noodzakelijke maaltijd kwam de informatiestroom op gang. Van de gemeente Leiden, richting belangstellende inwoners, over het plan om te komen tot een ‘Autoluwe Binnenstad’.
De binnenstad moet groener worden, het verblijf rustiger met ruimte voor ontmoeting. Voetganger en fietser moeten meer en betere ruimte krijgen en de auto moet voor een deel de stad uit.

Dit alles heeft al geresulteerd in een nieuw ingerichte Hooigracht en een mooie Langegracht, met veel bomen (die daardoor een beetje allee-achtig aandoet).
Busroutes moeten veranderen en sommige plekken moeten veiliger worden.
De informatie-avond, digitaal uiteraard, ging over drie knelpunten, die verkeerstechnisch waren onderzocht. Waarbij gekeken was naar de gevolgen van bv. afsluitingen.

Op de kaart hieronder zie je twee rode kruizen. Het is de bedoeling dat deze punten voor het autoverkeer worden afgesloten. En de blauwe buslijnen moeten voortaan de rode lijnen volgen. Daardoor worden twee gevaarlijke punten (voor fietsers en voetgangers) ontdaan van druk bus- en autoverkeer.
Het was allemaal informatief maar de onderliggende cijfers kreeg je niet te zien. Dus moest je vooralsnog maar aannemen dat het allemaal klopte. Maar als de nota t.z.t. beschikbaar komt, dan moet dat wel onderbouwd zijn. We gaan het zien, maar minder bussen in de binnenstad is een zegen.