ARC – bijna, maar net niet

Gisteren reisde ik af naar Volendam, het oude vissers- en palingdorp dat is getransformeerd tot een toeristische hotspot. Vroeger ooit wel eens aangedaan met een motortochtje, maar daarna nooit meer geweest.

Gisteren dus opnieuw naar Volendam, dit keer om verslag te doen van de finale wedstrijd met promotie naar de Derde Divisie als inzet. Studio Alphen was afgereisd voor een rechtstreekse uitzending, zowel op de radio als op de televisie. Een complete crew van rond de 15 man was afgereisd, samen met een grote regiewagen.

De strijd ging tussen ARC en RKAV Volendam, de amateurtak van de oranjehemden. De eerste wedstrijd in Alphen gingen de palingbroeken met de 0-1 winst aan de haal.

Dat betekende dat ARC er vol voor moest gaan. Na het beginsignaal van de prima leidende scheidsrechter kregen beide ploegen een grote kans om de score te openen. Maar dat mislukte, waarna de thuisploeg een licht overwicht opbouwde. Daar waar ARC meestal onstuimig aan wedstrijden begint, was dat dit keer rustiger en behoudender. Even de Volendammer uit de boom kijken. Dat hier risico’s aan kleven bleek in de 21e minuut toen Kras de bal in het doel werkte. Daardoor keek de Alphense ploeg ineens tegen twee doelpunten tegen aan en zag het er slecht uit. Een bijna onmogelijke taak tegen de goed voetballende tegenstander.

Maar trainer Evers sprak zijn manschappen in de pauze weer moed in en voerde ook nog eens twee wissels door. ARC startte nu, zoals ze normaliter elke wedstrijd starten, met fel en agressief druk zetten. De oranjehemden deinsden terug en in de 59e minuut viel de gelijkmaker door toedoen van de snelle Kaabouni.
De Alphenaren roken dat er meer in zat en zetten onverdroten voort. De Volendamse verdediging raakte herhaaldelijk in paniek onder de aanhoudende druk. In de 70e minuut zag invaller Samsom doelman Binken van Volendam wat ver voor zijn doel staan en hij haalde ineens vanaf zo’n 35 meter schitterend uit. De bal zeilde over de doelman ineens in het doel, waarmee ARC plots op een 1-2 voorsprong kwam. En daarmee het speelveld weer helemaal gelijk had getrokken.

De laatste 20 minuten ontwikkelde zich een echte strijd, waarin beide ploegen meer en meer naar adem snakten. Zeker door de warme weersomstandigheden werd het een uitputtingsslag. Na de reguliere 90 minuten stond het nog steeds 1-2. Een verlenging verscheen aan de horizon, ware het niet dat de vierde man vijf minuten extra tijd aangaf. Beide ploegen probeerden nog een doelpuntje te forceren maar dat leek niet te lukken.

Totdat minuut 94 en 30 seconden aanbrak. Toen kreeg de Volendamse aanvaller Joey Tol de bal en in een ultieme poging tot een laatste schot draaide hij weg bij zijn tegenstander en vuurde. Het leek alsof de bal tergend langzaam vaart kreeg en steeg, richting kruising van het doel. En BOEMMMM, daar verdween de bal in het net, 2-2. Waarna de scheidsrechter onmiddellijk voor het einde floot.

De Volendammers sprongen de hemel in en de Alphenaren stortten ter aarde. RKAV Volendam promoveert hierdoor naar de Derde Divisie en ARC blijft in de Hoofdklasse. Waarbij ik vind dat de Alphense ploeg gewoon de ambitie moet durven uitspreken om volgend seizoen voor het kampioenschap te gaan.

Waarna ik weer huiswaarts kon, zonder pondje paling, maar wel twintig minuten in de file.

Hieronder kun je nog de voorbeschouwing met trainer Evers horen. En de nabeschouwing met een teleurgestelde doelman AƤron Balk, die tevens afscheid nam van het voetbal.