Peaky Blinders – het einde van Tommy Shelby of toch niet?

Het heeft vele jaren geduurd, maar gisteren heb ik eindelijk de laatste aflevering gezien van Peaky Blinders, de fenomenale BBC-serie. Zes seizoenen heb ik nu achter de rug. Het begon allemaal in 2013, toen ik kennismaakte met deze serie.

Peaky Blinders vertelt het verhaal van de criminele familie Shelby. Een familie die afstamt van Ierse ‘reizigers’ (zigeuners). Leder van de bende is Thomas Shelby, die samen met zijn oudere broer Arthur de clan leidt. Ook zijn tante Polly heeft een grote inbreng. De serie begint vlak na WO I en speelt zich af in het rauwe en industriĆ«le Birmingham. Zowel Tommy als Arthur zijn oorlogsveteranen en hebben de nodige trauma’s opgelopen in de Franse loopgraven.

In de loop van de serie klimt Tommy op tot een respectabele gangster, die het tot parlementslid schopt en zelfs tot lid van de Order of the British Empire. Als politicus onderscheidt hij zich als socialist te midden van de Britse aristocratie. In de twee laatste seizoenen zien we de opkomst van het Britse fascisme onder aanvoering van Oswald Mosley. Tommy weet binnen te dringen tot in de haarvaten van de fascistische organisatie. Maar eigenlijk doet hij dit in opdracht van Churchill, zodat de fascisten te zijner tijd kunnen worden uitgeschakeld.

Dankzij het geweldige acteerwerk (Cillian Murphy, Paul Anderson, Helen McCrory, Sophie Rundle e.v.a.) en het prachtige camerawerk bouwde de serie in rap tempo een grote schare fans op. Voor dit laatste seizoen moest er, dankzij dat verdulde virus, flink worden gewacht maar dit laatste seizoen is weer top. Het gaat niet echt goed met de familie sinds de dood van Polly (actrice Helen McCrory is in het echt ook overleden). Tommy heeft last van visioenen en Arthur raakt verslaafd aan drank en drugs. De Amerikaanse maffia, met hulp van Michael (zoon van Polly en voormalig zakelijk leider van het Shelby imperium), wil Tommy ombrengen terwijl de IRA tezelfdertijd Arthur wil vermoorden. Dat moet een eind maken aan de Shelby overheersing. Uiteraard gaat dit mis en loopt het allemaal anders.

Het zesde seizoen heeft een open einde. Tommy keert terug en de fascisten moeten nog verslagen worden. Ook Arthur staat nog steeds op zijn benen. Het einde komt in de vorm van een bioscoopfilm, naar verwachting eind 2024. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke afloop van deze prachtige serie.

%d bloggers liken dit: