Swingend Leiden met een snufje Middeleeuwen

Written by:

Het was dit weekend weer goed raak in Leiden. De muziek golfde weer swingend door de stad, maar daarnaast was er ook een snufje Middeleeuwen in het v.d. Werffpark. Gevolg: een zonovergoten dag met heul veul mensen in de stad. Volle terrassen, opgewekte Leidenaren en een tevreden horeca. Wat wil een stad nog meer.

Het begon op zaterdag, toen eega en ik de stad introkken en in het groene en heerlijk schaduwrijke van der Werffpark terecht kwamen. Het was namelijk Holland Dag, een min of meer wetenschappelijke dag over de graven van Holland en hun belang voor Leiden. Naast het wetenschappelijke programma kon je in het park terecht voor een aantal oude beroepen. Daar stond smid Roodbaerd het ijzer te smeden, terwijl er naast hem de potten boven het vuur hingen voor enkele smakelijke hapjes met gedroogde gezouten klipvis (ook bekend als bakkeljouw). Eten dat al stamt uit de tijd van de Vikingen. Maar er werd ook gekarnd, voor wat boter. En aan de andere kant van de smid zat een fluitenmaker. Die gebruikte rietstengels die hij uitboorde en dan kon gebruiken als mondstukje voor een fluit. Even verderop zat een man hele oude spellen te maken van een leren bordje en met knoopjes. De voorloper van het schaakspel, uit de zesde eeuw. Hieronder wat foto’s van die oude beroepen.

Daarna door het centrum, waar de muziek je al tegemoet schalde vanaf diverse schuiten, naar Museum Volkenkunde. Daar vond namelijk het muziekfestival Songs of Freedom plaats, in het kader van de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. Daar waren we mooi op tijd om te genieten van de geweldig swingende Ronald Snijders Band met zijn heerlijke kaseko-sound. Met als toetje zangeres Eveline Gemerts met haar krachtige stem. Daarna kregen we het massale projectkoor, dat een serie negrospirituals kwam zingen. Het publiek werd met de minuut enthousiaster en klapte de handen stuk. En na een massaal gezongen “Oh Happy Day” was het voorbij, over en uit en ging iedereen opgewekt naar huis. Hieronder de foto’s van de swingende bijeenkomst en helemaal onderaan een filmpje van die heerlijke Ronald Snijders Band (duurt wel 12 minuten maar is geweldige muziek – kijk, luister en geniet).

En na de zaterdag volgt dan ook nog altijd een zondag. Opnieuw een druk programma in Leiden, waaronder Gluren bij de Buren, maar dat hebben eega en ik maar even overgeslagen want het strijkijzer begaf het ineens en toen werd het nog even spoedwinkelen. Maar daarna was het tijd om nog even op een terrasboot te genieten van Woodstock op het Water. Terug na twee jaar corona-afwezigheid. Voorbij varende schuiten met bandjes er op, die spelen alsof hun leven er van afhangt. Veel ietwat oudere muzikanten, die nog eens alles uit de kast trokken om de vele terraszitters te laten genieten van muziek uit vooral de jaren 70 en 80. Onder net genot van een lekker biertje blijkt het lekker toeven in Leiden. Elk weekend weer een nieuw feestje in de stad (volgende week de Rembrandt Dagen).

de wind zorgt af en toe voor storende bijgeluiden
%d bloggers liken dit: