Groenland speelbal tussen de VS en China

Waardering: 4 uit 5.

Groenland, sinds 1814 een Deense kolonie met beperkt zelfbestuur, dreigt vermalen te worden tussen de belangen van de VS en China, met Rusland op de achtergrond als nieuwsgierig toekijker. Denemarken, verantwoordelijk voor buitenlands beleid en veiligheid, staat er als verantwoordelijke bij en kijkt beteuterd toe.

Dat is een beetje de premisse van de nieuwe vierde reeks van Borgen, de populaire Deense politieke thriller. We hebben er lang op moeten wachten, die vierde reeks. Acht jaar om precies te zijn. Toen zond de VARA de laatste delen uit van de derde reeks. En nu heeft Netflix voor de vierde reeks gezorgd van de indertijd uiterst populaire serie.

Opnieuw draait het om Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), ditmaal niet als premier van Denemarken maar als minister van Buitenlandse Zaken. En als zodanig verantwoordelijk voor het buitenlands beleid, mede van Groenland. Deze reeks speelt zich dan ook niet alleen af in Kopenhagen, maar ook in Groenland.

Er is olie gevonden in Groenland. De Groenlandse regering wil dit graag ontginnen want dan kunnen ze eindelijk helemaal op eigen benen gaan staan. Baas van eigen olie zogezegd. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Denemarken ruikt ook geld en eist een flink deel op. Immers, de Deense regering is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid en de veiligheid van Groenland. Zo is dat nu eenmaal bij wet geregeld. En onze Birgitte zal daar dus een stevige poot voor steken. Bijkomend probleem voor Birgitte is dat de Groenlandse regering een deal heeft gesloten met een Russisch oliebedrijf. Maar gelukkig verkopen de Russen hun bedrijf aan de Chinezen. Of dat nu zoveel beter is…. in ieder geval zijn de VS er niet blij mee. Kortom, volop internationale verwikkelingen en strijd tussen de grootmachten.

Een ander probleem voor Birgitte is dat haar partij bij de verkiezingen veel winst heeft geboekt met ondubbelzinnige klimaatstandpunten. En laat die nou net botsen met de ‘gouden’ bergen die de ‘zwarte’ olie belooft. Dilemma’s, dilemma’s! Hoe die op te lossen, dat wordt de grote vraag.

Naast deze verhaallijn speelt er nog een andere verhaallijn, namelijk die van Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen). Zij was de voormalige assistente van onze minister, afkomstig uit de journalistiek. Nu is ze terug als hoofd van de nieuwsdienst van een van de grote kranten, met alle problemen, druk en stress van dien.

De vierde reeks van Borgen is buitengewoon actueel, met de tegenstelling tussen klimaatbelangen enerzijds en grondstoffen anderzijds. Oftewel geldelijk gewin tegenover een schone natuur. Groenland met zijn nog ongerepte natuur leent zich uitstekend voor dergelijke tegenstelling, met op de achtergrond nog een vleugje kolonialisme. Uiteraard zijn er nog meer zaken die meespelen maar die kan ik hier niet allemaal noemen. Het enige minpuntje vind ik de ontknoping c.q. oplossing in de laatste aflevering. Die kwam mij iets te haastig voor.

Voor de rest is het weer een buitengewoon kijkwaardige reeks van een vroeger heel populaire tv-serie. Maar ik denk wel dat er nu een mooi einde is. Een verder vervolg zal de serie geen goed doen, denk ik. In ieder geval vier sterren vanwege de kwaliteit.
Nu te zien op Netflix.

%d bloggers liken dit: