En weer was het feest in de Leidse binnenstad

En weer was afgelopen weekend feest in de Leidse binnenstad. Links en rechts, voor en achter, overal zag je 17e-eeuwers.

Wasvrouwen, bedelaars, barbiers, kwakzalvers, pestdokters, meisjes van plezier, schippers, pilgrims, van alles struinde door het Pieterskwartier, de oudste wijk van Leiden. Maar er waren ook allerlei ambachten, zoals zeilmakers, een smid, scharensliep, kantklosser en nog veel meer.

Omdat de titel Rembrandtdagen eer moest worden aangedaan, liep ook de Nachtwacht zijn rondes door het centrum. Hier en daar stonden ze even stil en poseerden gewillig voor de schilder, eeeeh…. voor de vele plaatjesschieters die zich rond het tafereel verdrongen.

Maar er werd ook gezongen, gedanst en gemusiceerd. Zo stond er bij het Academiegebouw een fenomenaal blaasorkest van 12 mannen en vrouwen, met instrumenten variërend van eenvoudige blokfluit tot een enorme basfagot. De muziek klonk hemels, de tonen waaiden zachtjes door de lucht.

Even verderop zong Er welt een traan hartverscheurende liederen, die menigeen een traan deed wegpinken.

Het was een prachtig weekend die de 17e eeuw weer voor even deed herleven in de historische binnenstad. Hieronder een aantal foto’s van dit gebeuren.

%d bloggers liken dit: