Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Dood….., maar niet vergeten

Een sloperij in Noord-Londen. De boedel van een leeggehaald huis wordt uitgeladen. Er komt ook een oude vrieskist tevoorschijn. In de vrieskist blijkt een ingevroren lijk te zitten. Na onderzoek blijkt dat het lijk al zo’n 30 jaar ingevroren in die kist zit. Ook blijkt dat de betrokken persoon, een man, door een hoofdwond en een pen in zijn hoofd om het leven te zijn gekomen.

Dit is de premisse voor het vierde seizoen van de onvolprezen Britse misdaadserie Unforgotten. Een serie, die samen met Line of Duty met kop en schouders uitsteekt boven de vele series met detectives, agenten, misdadigers en ander gespuis. Beide series zijn herkenbaar, met topacteurs en uitstekende en vooral geloofwaardige verhaallijnen.

Unforgotten gaat altijd om misdaden uit het verleden die door een speciale politie-eenheid moet worden opgelost. Het behelst het uitpluizen van het verleden en het opsporen van mensen die mogelijk iets weten van wat vele jaren eerder is gebeurt. Om maar eens wat te noemen. Een werkje waar onnoemelijk veel geduld voor nodig is.

DCI Cassie Stuart (Nicola Walker) en DI Sunil ‘Sunny’ Khan (Sanjeev Bhaskar) en hun team staan voor een bijna onmogelijke opdracht. Het lijk komt uit het huis van een net overleden man. Wie is het, hoe komt het in de vrieskist, waarom is er een dode. Veel, heel veel vragen die een antwoord zoeken. Ingewikkeld wordt het als blijkt dat er 30 jaar geleden iets is gebeurd, waar een aantal agenten in opleiding bij waren betrokken. Mensen die sindsdien een heel eigen leven hebben opgebouwd dat nu ineens helemaal op de kop wordt gezet. Zit daar een dader tussen of is het een vals spoor? Aan Cassie en Sunny de taak om dit op te lossen.

Het uitzonderlijke van Unforgotten is dat het een serie is die niet op topsnelheid aan je voorbij trekt. Je kunt meegaan in wat wordt ontrafeld, je kunt je twijfels houden en het einde is altijd logisch. Het verhaal wordt gelukkig niet afgeraffeld, hetgeen tegenwoordig te vaak voorkomt. Daarom ook moeten dit soort series worden gekoesterd.

Benieuwd naar deze topserie? Alle vier seizoenen kun je zien op NLziet.

Mobiele versie afsluiten