Leiden European City of Science 2022

Dit jaar is Leiden European City of Science 2022. Dat is een verzamelnaam voor allerlei activiteiten op wetenschappelijk gebied. De hoofdmoot is het Euroscience Open Forum, een vierdaagse interdisciplinaire bijeenkomst van wetenschap en innovatie, voor en met burgers. Een soort hybride conferentie met wetenschappers uit de hele wereld, die zich in Leiden verenigen onder de paraplu van de Europese Unie.

Dat was goed te zien in de stad, want daar kwam je regelmatig groepen tegen met een koordje om de nek met een deelnemerskaartje eraan. Van de echte conferentie merkte je niet zoveel, maar rond de Pieterskerk was een soort markt opgebouwd met allerlei activiteiten, variĆ«rend van bijzondere bijna uitgestorven planten tot een nanolaboratorium. Hieronder zie je een aantal foto’s van deze bijzondere planten. Ze zijn afkomstig van de Cruydt Hoeck, waar je zaadjes kunt bestellen. Bekijk de website en bestel mooie zaadjes voor je tuin en help de biodiversiteit herstellen. Als je op de foto klikt dan zie je aan de zijkant de naam van de plant.

De Pieterskerk zelf was open toegankelijk. Daar waren allerlei stands, van landen en steden, die zich presenteerden met de hoop om kennis en kunde binnen te halen. Ook vonden er in dit prachtige gebouw presentaties en demonstraties plaats. Zo kwam ik per ongeluk terecht bij het vragenuurtje van Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica en een erkende grootheid op haar gebied. Zij gaf antwoorden op vragen over de James Webb ruimtetelescoop. Hieronder wat foto’s van de activiteiten in en rondom de Pieterskerk. Let ook eens op de zwarte bol, die dus echt zwart is. Zo verschrikkelijk zwart heb je het zelden gezien.

Dit jaar is ook het European Year of Youth. Ook dat wordt in het kader van Leiden European City of Science 2022 in de stad gehouden. Sluitpunt hiervan is de EU Contest for Young Scientists, dat van 13 tot en met 18 september wordt gehouden. De 100 beste jonge onderzoekers tussen de 14 en 20 jaar uit heel Europa komen dan naar Leiden voor de presentatie van hun projecten en uiteindelijk natuurlijk de prijsuitreiking.

Een week later, op 25 September, vindt dan “Seeing Stars” plaats. Een groot project van Daan Roosegaarde en de UNESCO, waarbij Leiden helemaal donker wordt zodat we met zijn allen de sterren kunnen zien. Heel Leiden leunt die nacht achterover, nadat alle wolken zijn weggeduwd. Daarmee kunnen we samen genieten van het onmetelijke universum.

Vervolgens is erop nog het New European Bauhaus, in het voormalige Stadsbouwhuis. Voor de gelegenheid omgedoopt tot Stadsbauhaus. Een programma vol cultuur, wetenschap en samenleving dat is gericht op de transitie naar een betere en andere toekomst.

Mocht je dus om welke reden dan ook nog even niets te doen hebben, kom dan eens langs in Leiden en laat je verrassen in de European City of Science.

%d bloggers liken dit: